På Restauranggalan 2010 har man utsett Årets Matsalsteam och många fler utmärkelser till restaurangbranschen. Priset gick till Restaurang Kock & Vin i Göteborg. Det är alltid roligt att läsa i mat och restaurangtidningar och alltid hittar man något att ta med sig till sitt eget arbete.
Vet ni vad det är som utmärker ett bra matsalsteam?
Humor och glädje, förståelse för varandras egenheter och att man bryr sig om varandra. Om man bryr sig om sitt team så bryr man sig om gästerna också. Ge varandra energi! Det här gav Restaurang Kock & Vin sin fina utmärkelse.
Mvh Katarina
söndag 5 december 2010
Kul på Buråsskolan
Här wokas det på Buråsskolan. Härliga dofter och färger och smakade fantastiskt gott. Woken gjorde gästerna nyfikna och precis som jag tyckte de att det smakade gott. Det var roligt att se att det var många som var framme och tackade för maten.
I restaurangen var det fint pyntat och det syns att julen närmar sig. Fint i alla fönster. Här är det mycket på gång och jag ser fram emot att se resultatet.
Härlig advent till er alla! // Katarina




I restaurangen var det fint pyntat och det syns att julen närmar sig. Fint i alla fönster. Här är det mycket på gång och jag ser fram emot att se resultatet.
Härlig advent till er alla! // Katarina




Kyla för smöret
Lyckoslanten - ett lyckokast
God morgon!
Det finns en kul tidning om pengar som heter Lyckoslanten som Swedbank och Sparbankerna ger ut. I det senaste numret, Nr 4/2010, är temat skolmat och i numret innan det, Nr 3/2010, var temat handel. Här finns mycket läsvärt och det går att beställa tidningen till er skola. Här finns lektionstips för lärare och förhoppningsvis kan ni hitta gemensama ämnen att samarbeta kring här. Dessutom finns det en rolig serie som heter Spara och Slösa. I numret med tema Skolmat handlar den om alla fördelar med att äta skolmat.
Till Lyckoslanten
Lyckoslanten Nr 4 / 2010 Tema skolamat
Lyckslanten Nr 3 / 2010 Tema Handel
Det finns en kul tidning om pengar som heter Lyckoslanten som Swedbank och Sparbankerna ger ut. I det senaste numret, Nr 4/2010, är temat skolmat och i numret innan det, Nr 3/2010, var temat handel. Här finns mycket läsvärt och det går att beställa tidningen till er skola. Här finns lektionstips för lärare och förhoppningsvis kan ni hitta gemensama ämnen att samarbeta kring här. Dessutom finns det en rolig serie som heter Spara och Slösa. I numret med tema Skolmat handlar den om alla fördelar med att äta skolmat.
Till Lyckoslanten
Lyckoslanten Nr 4 / 2010 Tema skolamat
Lyckslanten Nr 3 / 2010 Tema Handel
måndag 29 november 2010
Gästens väg
Hej på er! Vill bara påminna er om checklistan och hur viktigt det är att gå gästens väg. Vägen in är lika viktig som vägen ut! Njut av ett kallt men klarblått Göteborg! Mvh Kararina
lördag 27 november 2010
Kalvins hälsocirkel

Här kommer tips på en bra hemsida som kan vara bra för er som har lite mindre gäster. Dela gärna med er av hemsidan till pedagoger.
Med Kalvins hälsocirkel visar att det är viktigt att sova bra, äta ordentligt, vara vaken för nya intryck och röra på sig. Här finns också spel, lekar, gåtor och mycket annat spännande.
Vill du läsa mer klicka här Till Kalvin
En god hälsa grundläggs framför allt i barndomen och är en förutsättning för att våra barn ska utvecklas, lära och klara av de dagliga rutinerna. Genom en holistisk syn d v s att ta särskild hänsyn till helheten i hälsocirkeln, ökar vi förståelsen och grundlägger en bättre hälsa.
Att äta och dricka hälsosamt samt att uppleva, röra sig och sova är viktigt för våra barns utveckling och inlärning. Rätt kost i kombination med sinnesupplevelser, rörelse och sömn gör att barnen växer och blir starka samt utvecklar förmågan till socialt samspel och god känsloutveckling. Det är viktigt att förstå att denna kombination är en förutsättning, för att ge våra barn de resurser, strategier och redskap som krävs för att de ska klara av sina dagliga rutiner och utvecklas väl.
Etiketter:
Information till gästen,
Smått och gott
fredag 26 november 2010
Inspiratör i verkligheten
Från Serveras hemsida
Jamie Oliver var först. Melker Andersson och t.o.m. Bert Karlsson har gjort det. De är TV profiler och kändisar som kämpar för bättre skolmat.
Men bortom TV-rutan finns det inspiratörer som jobbar i verkligheten och försöker göra det bästa för att förbättra skolmaten, trots en tajt budget och kräsna gäster.
En av dom är Gunilla Berggren, inköpsansvarig vid Malmö Skolrestauranger.
Gunilla vann nyligen utmärkelsen "Årets inspiratör" vid Stora måltidsdagen 2010. Juryns motivering var följande:
"En kvalitetsmedveten måltidsutvecklare som verkligen fokuserar på matgästerna. Hon inspirerar sina kollegor och sätter press på grossister och livsmedelsindustrin. För henne är ingenting omöjligt."
Beslutsam och uthållig
Det man slås av när man pratar med Gunilla är att hon förmedlar en lugn beslutsamhet och stor tillfredsställelse i det hon gör. Att förändra en verksamhet där man dagligen serverar 35 000 luncher kräver uthållighet men i gengäld är belöningen desto större.
För Gunillas del började det med ett brinnande intresse för mat, ekologi och att få utväxling av de råvaror som används i skolrestaurangerna och hon får det att låta enkelt. - Man bestämmer sig och tar ett beslut. Det är ett långsiktigt arbete, säger Gunilla.
Kan du ge exempel på några konkreta saker ni gjort?
Vi har försökt gå tillbaka till egen produktion. En försvinnande liten del av det vi serverar är halvfabrikat. Vi vill bevara glädjen i matlagningen och ta tillvara den kunskap som finns. Vi lyfter fram goda exempel i verksamheten och så träffas vi kontinuerligt för att inspirera varandra. På loven brukar vi t.ex ha egna utbildningar och träffa andra i samma bransch. Det är så lätt att bli hemmablind annars, säger Gunilla.
Hur får man ekonomi och kvalitet att gå ihop när det gäller skolmat?Lagar man maten själv från grunden så får man bättre ekonomi. Vi har försökt hitta en bra mix. Vi lagar egna soppor, såser, gratänger och grytor. Kycklingklubbor, panerad fisk och köttbullar är sånt som vi fortfarande köper i halvfabrikat. Ett knep är att rensa lite bland halvfabrikaten. Ta t.ex. reda på vilka kryddor som finns i kryddblandningar. Välj ut några smaksättare och ersätt kryddblandningarna. Då kan du lägga mellanskillnaden på en ekologisk produkt utan att det totala portionspriset blir högre.
Sätter press på leverantörerna
Gunilla har gjort sig känd för att sätta press på grossisterna i livsmedelsindustrin. Hennes idéer har, i slutänden, bidragit till bra lösningar för båda parter.
- Vi har jobbat med våra leverantörer för att få fram skräddarsydda produkter, t.ex. ekologiska. Ibland har vi hittat något på konsumentsidan och sett till att leverantören förpackat dem även för storkök. Dessutom ställer vi små men viktiga krav i upphandlingar. Det ska vara bra produkter och då gäller att vara påläst och veta vad man vill ha, säger Gunilla.
Ni har ju barn som kunder. Är de en kräsen målgrupp?
- Det går alltid att hitta rätter som barnen föredrar och jobba utifrån dem. Igenkänning är vikigt. När vi provar en ny rätt lagar två kök 100 portioner per kök och har som alternativ en dag. Sen frågar vi barnen vad de tyckte. Man får inte låta sig nedslås av att det inte går bra första gången. Igenkänningsprocessen måste komma igång.
Du har drivit det här arbetet i många år. Vad är belöningen?- Det är roligt och tillfredställande att veta att vi har bra råvaror och kontroll på vad vi har i våra recept . Vi behöver inte bekymra oss över debatten med tillsatser och väljer halvfabrikaten med omsorg. Jag vill inte servera Malmös barn något som jag inte stoppar i mina egna, säger Gunilla.
Gunilla tipsar
Jobba med förändring inför varje matsedelsperiod 2-4 nya recept är hanterbart.
Ifrågasätt produkter – En basrätt förändras genom att byta köttslag och smaksättning. Det blir en ny rätt som fortfarande är trygg och igenkänd.
Ha helt vegetariska dagar. Lyft fram rätterna istället för att gömma undan dem.
Blanda ekologisk nötfärs med konventionell fläskfärs för att komma runt brister i utbudet. Använd vilt och lamm.
Ha inspirationsträffar med leverantörer. Lite fritt skapande leder ofta till nya recept och produkter
Satsa på miljösmarta lösningar och stirra dig inte blind på det ekologiska inslaget.
Involvera/informera föräldrar
Involvera barnen t.ex. genom ett matråd

Men bortom TV-rutan finns det inspiratörer som jobbar i verkligheten och försöker göra det bästa för att förbättra skolmaten, trots en tajt budget och kräsna gäster.
En av dom är Gunilla Berggren, inköpsansvarig vid Malmö Skolrestauranger.
Gunilla vann nyligen utmärkelsen "Årets inspiratör" vid Stora måltidsdagen 2010. Juryns motivering var följande:
"En kvalitetsmedveten måltidsutvecklare som verkligen fokuserar på matgästerna. Hon inspirerar sina kollegor och sätter press på grossister och livsmedelsindustrin. För henne är ingenting omöjligt."
Beslutsam och uthållig
Det man slås av när man pratar med Gunilla är att hon förmedlar en lugn beslutsamhet och stor tillfredsställelse i det hon gör. Att förändra en verksamhet där man dagligen serverar 35 000 luncher kräver uthållighet men i gengäld är belöningen desto större.
För Gunillas del började det med ett brinnande intresse för mat, ekologi och att få utväxling av de råvaror som används i skolrestaurangerna och hon får det att låta enkelt. - Man bestämmer sig och tar ett beslut. Det är ett långsiktigt arbete, säger Gunilla.
Kan du ge exempel på några konkreta saker ni gjort?
Vi har försökt gå tillbaka till egen produktion. En försvinnande liten del av det vi serverar är halvfabrikat. Vi vill bevara glädjen i matlagningen och ta tillvara den kunskap som finns. Vi lyfter fram goda exempel i verksamheten och så träffas vi kontinuerligt för att inspirera varandra. På loven brukar vi t.ex ha egna utbildningar och träffa andra i samma bransch. Det är så lätt att bli hemmablind annars, säger Gunilla.
Hur får man ekonomi och kvalitet att gå ihop när det gäller skolmat?Lagar man maten själv från grunden så får man bättre ekonomi. Vi har försökt hitta en bra mix. Vi lagar egna soppor, såser, gratänger och grytor. Kycklingklubbor, panerad fisk och köttbullar är sånt som vi fortfarande köper i halvfabrikat. Ett knep är att rensa lite bland halvfabrikaten. Ta t.ex. reda på vilka kryddor som finns i kryddblandningar. Välj ut några smaksättare och ersätt kryddblandningarna. Då kan du lägga mellanskillnaden på en ekologisk produkt utan att det totala portionspriset blir högre.
Sätter press på leverantörerna
Gunilla har gjort sig känd för att sätta press på grossisterna i livsmedelsindustrin. Hennes idéer har, i slutänden, bidragit till bra lösningar för båda parter.
- Vi har jobbat med våra leverantörer för att få fram skräddarsydda produkter, t.ex. ekologiska. Ibland har vi hittat något på konsumentsidan och sett till att leverantören förpackat dem även för storkök. Dessutom ställer vi små men viktiga krav i upphandlingar. Det ska vara bra produkter och då gäller att vara påläst och veta vad man vill ha, säger Gunilla.
Ni har ju barn som kunder. Är de en kräsen målgrupp?
- Det går alltid att hitta rätter som barnen föredrar och jobba utifrån dem. Igenkänning är vikigt. När vi provar en ny rätt lagar två kök 100 portioner per kök och har som alternativ en dag. Sen frågar vi barnen vad de tyckte. Man får inte låta sig nedslås av att det inte går bra första gången. Igenkänningsprocessen måste komma igång.
Du har drivit det här arbetet i många år. Vad är belöningen?- Det är roligt och tillfredställande att veta att vi har bra råvaror och kontroll på vad vi har i våra recept . Vi behöver inte bekymra oss över debatten med tillsatser och väljer halvfabrikaten med omsorg. Jag vill inte servera Malmös barn något som jag inte stoppar i mina egna, säger Gunilla.
Gunilla tipsar
Jobba med förändring inför varje matsedelsperiod 2-4 nya recept är hanterbart.
Ifrågasätt produkter – En basrätt förändras genom att byta köttslag och smaksättning. Det blir en ny rätt som fortfarande är trygg och igenkänd.
Ha helt vegetariska dagar. Lyft fram rätterna istället för att gömma undan dem.
Blanda ekologisk nötfärs med konventionell fläskfärs för att komma runt brister i utbudet. Använd vilt och lamm.
Ha inspirationsträffar med leverantörer. Lite fritt skapande leder ofta till nya recept och produkter
Satsa på miljösmarta lösningar och stirra dig inte blind på det ekologiska inslaget.
Involvera/informera föräldrar
Involvera barnen t.ex. genom ett matråd
Skolmat blir kunskap
Läste precis en notis i tidningen Skolmat&Vänner som väckte mitt intresse!
Hoppas fler blir intresserade för jag tror och vet att vi är många som tycker att skolmat är viktigt!
Välkommen till Skolmat blir kunskap
För bara två kronor kan du bjuda ett barn på en skolmåltid. Över sjuttio miljoner barn går inte i skolan, och de flesta av dem är flickor. På sikt är det ingen hållbar utveckling.
Gratis mat lockar hungriga barn till skolan. Näringen från maten gör det möjligt för barnen att koncentrera sig på sina studier. Utbildning är en väg ut ur fattigdom. Om du bjuder ett barn på skolmat förbättrar du för en hel familj och i förlängningen för ett helt samhälle. Var med du också!
Om du vill veta mer gå in på sidan: www.fn.se/skolmat
Trevlig dag i ett snövitt Göteborg!
Anna
Hoppas fler blir intresserade för jag tror och vet att vi är många som tycker att skolmat är viktigt!
Välkommen till Skolmat blir kunskap
För bara två kronor kan du bjuda ett barn på en skolmåltid. Över sjuttio miljoner barn går inte i skolan, och de flesta av dem är flickor. På sikt är det ingen hållbar utveckling.
Gratis mat lockar hungriga barn till skolan. Näringen från maten gör det möjligt för barnen att koncentrera sig på sina studier. Utbildning är en väg ut ur fattigdom. Om du bjuder ett barn på skolmat förbättrar du för en hel familj och i förlängningen för ett helt samhälle. Var med du också!
Om du vill veta mer gå in på sidan: www.fn.se/skolmat
Trevlig dag i ett snövitt Göteborg!
Anna
Kul menytavla
God morgon på er!
I går var jag en vända på stan och fikade och såg den här roliga menytavlan på ett café. Vad ger man för bild till gästen med en sådan här menytavla? Ett ställe med stil kanske eller vad tror ni? På IKEA finns det ram som heter UNG DRILL och kostar 259 kronor som påminner om den här.(Se den nedre bilden) Med lite färg kan man förvandla den efter eget tycke och smak. Mvh Katarina

I går var jag en vända på stan och fikade och såg den här roliga menytavlan på ett café. Vad ger man för bild till gästen med en sådan här menytavla? Ett ställe med stil kanske eller vad tror ni? På IKEA finns det ram som heter UNG DRILL och kostar 259 kronor som påminner om den här.(Se den nedre bilden) Med lite färg kan man förvandla den efter eget tycke och smak. Mvh Katarina


Släng mindre mat - vinst för både miljö och ekonomi
Det slängs för mycket mat i staden verksamheter idag, 10 procent av maten som läggs på tallrikenslängs istället för att ätas upp. Miljöförvaltningen har det senaste året jobbat tillsammans med stadsdelarna i ett projekt för att minska tallrikssvinnet. Målet har varit att hitta olika metoder att sprida goda erfarenheter inom staden.
Här kan du läsa rapporten
Mycket intressant och lärorik läsning. Mvh Katarina
Här kan du läsa rapporten
Mycket intressant och lärorik läsning. Mvh Katarina

onsdag 24 november 2010
Julen är här!

Kakor med anor
Det första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige daterar sig ända tillbaks till 1300-talet, när nerskrivna kostnader för inköp av råvaror tydligt anger
att man bakade pepparkakor till bröllopet mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur. Men ännu på 1500-talet importerades pepparkakor. Gustav Vasa skriver i ett brev om ett skepp som förlist vid södra Öland och blivit helt sönderslaget så att dess last med bland annat pepparkakor blivitt fördärvat. Pepparkakorna bakades ofta av nunnor, och såldes som medicin för diverse åkommor på apoteken. Unionskungen Hans ordinerades pepparkakor mot sitt dåliga humör av sin doktor, och fortfarande lever myten att man blir snäll av dem.
Gå som katten kring het gröt
Risgrynsgröten äts året om, men det är också en traditionell julrätt. Gröten äts oftast med kanel, socker, smör eller saftsås. Ibland lägger man en skalad mandel i g gröten och enligt folktron blir den som får mandeln gift följande år.
Natten går tunga fjät
Lucia firas den 13 december och markerar tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Det förekommer två huvudsakliga traditioner av att fira luciadagen, en har sin grund i Sverige, en annan på Sicilien i Italien. Vår svenska tradition har sitt ursprung i både hedniska och kristna seder. Enligt folktron var Lucianatten en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde bland annat att djuren kunde tala under denna natten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man genom att äta och dricka lite extra. Under den sista tiden med den julianska kalenderräkningen, det vill säga innan den nuvarande gregorianska kalendern infördes under 1700-talet, innföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet. Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som kan kopplas till ett helgon: Sankta Lucia, skyddshelgonet för Syrakusa
och som dog på 300-talet.
Den här informationen hittade jag i Dafgårds kundtidning RÄTT 10.
lördag 20 november 2010
Vi äter rester men gör inga nya rätter av dem

Hittade några roliga rader i G-P idag. Förhoppningvis är det något som passar att använda sig av i köket både hemma och i jobbet.
Ur G-P den 20 november
Endast tre procent av svenskarna gör nya rätter av sina matrester. Det visar en undersökning om mathushållningen som Lantmännen har gjort. 80 procent av svenskarna uppger att de äter rester en eller flera gånger i veckan och 11 procent uppger att de gör det varje dag. Med pocket bocken "Var rädd om maten" vill Lantmännen uppmuntra oss att tänka om och tänka nytt med matresterna.
Boken handlar om hur du kan laga något gott Dag 1 och använda det som
blir över till ännu en spännande måltid Dag 2.
En bok att spara för att sluta slänga.
Bra mat är värd att vara rädd om. Hur du får ut det mesta av din matkasse och
50 recept för 100 dagar finns nu i en pocketbok som du kan beställa här.
Boken skickas mot postförskott och kostar 35 kronor inklusive frakt.
fredag 19 november 2010
Det sista intrycket är minst lika viktigt som det första!
Det är viktigt att ta sig tid till en pratstund med de dagliga gästerna. Det räcker att gå till sig själv. Om du är ute och äter på restaurang och du får ett personligt hej eller välkommen när du kommer in i entrén tror jag de flesta är överens om att det ger ett positivt intryck av restaurangen. V är fullt medvetena om att det inte alltid finns tid att prata eller ”heja” på alla gäster men ett hej eller välkommen kostar oftast inget men betyder desto mer för gästen.Tror att gästens helhetsintryck av besöket i matsalen höjs ett snäpp om han/hon blir bemött på ett trevligt sätt!
Och glöm inte, det sista intrycket är minst lika viktigt som det första!
Ett trevligt “sista intryck” från Lisbeth och Margret på Vättnedalsskolan I Tynnered.

Trevlig helg önskar Anna och Katarina
Och glöm inte, det sista intrycket är minst lika viktigt som det första!
Ett trevligt “sista intryck” från Lisbeth och Margret på Vättnedalsskolan I Tynnered.
Trevlig helg önskar Anna och Katarina
Klimatsmart mat
Här kommer några rader som hänger ihop med inlägget som Anna har gjort nedan. Trevlig helg! MVh Katarina
Det går knappt en dag utan att det dyker upp nya rubriker som handlar om vår gemensamma miljö. Med rubrikerna och debatten kommer engagemanget och viljan att göra något. Hos dina matgäster precis som hos alla andra.
Problemet är att man oftast får höra mer om hur många och stora hoten är än vad man praktiskt ska göra för att minska dem. Det problemet kan du och din restaurang/matsal hjälpa till att lösa. Det är en lösning som många kommer att hälsa med glädje. Tänk att äta gott och samtidigt göra en insats för miljön!
Via länken nedan kan du läsa mer om hur din restaurang/matsal kan bli:
Klimatsmartmat

Problemet är att man oftast får höra mer om hur många och stora hoten är än vad man praktiskt ska göra för att minska dem. Det problemet kan du och din restaurang/matsal hjälpa till att lösa. Det är en lösning som många kommer att hälsa med glädje. Tänk att äta gott och samtidigt göra en insats för miljön!
Via länken nedan kan du läsa mer om hur din restaurang/matsal kan bli:
Klimatsmartmat
torsdag 18 november 2010
Klimatsmart mat rätt i tiden!
Flera skolor runt om i staden har haft tema, klimatsmart mat under hösten!
Något som andra kan få idéer och tips av. Även om man inte har en hel vecka med den typen av mat så kanske man kan försöka tänka klimatsmart överlag när man köper in livsmedel till sitt kök. Här kommer en plansch som visar vilka livsmedel och råvaror som är mer eller mindre klimatsmarta!
Läs mer om Kampanjen Klimatsmart här!
Hoppas ni kan få idéer att jobba vidare med!
Anna



Något som andra kan få idéer och tips av. Även om man inte har en hel vecka med den typen av mat så kanske man kan försöka tänka klimatsmart överlag när man köper in livsmedel till sitt kök. Här kommer en plansch som visar vilka livsmedel och råvaror som är mer eller mindre klimatsmarta!
Läs mer om Kampanjen Klimatsmart här!
Hoppas ni kan få idéer att jobba vidare med!
Anna
Studiebesöket på Tega gård i Kungälv
Äntligen kommer ett inlägg från studoebesöket på Arlagården, Tega utan för Kungälv den 3:e november. Ett givande och trevligt besök där vi fick lära oss skillnaderna mellan konventionell och ekologisk djurhållning. Se hur djuren har det på en ekologisk gård! Här lever de mer fritt och äter endast naturligt foder. Vi hade även tur att få se ett gäng kalvar som bara var några dagar gamla, så söta! Vi hade med oss ett gäng förskolebarn som var rynkade lite på näsan när det berättades att kossorna aldrig tvättar sig! Lite svårt att förstå tyckte barnen!
Lite synd att det var så dålig uppslutning bland projektdeltagarna!
Endast två tappra tjejer trotasde vädret och följde med!
Trevlig eftermiddag!
Anna



Lite synd att det var så dålig uppslutning bland projektdeltagarna!
Endast två tappra tjejer trotasde vädret och följde med!
Trevlig eftermiddag!
Anna
Inget är omöjligt på Skogomeskolans restaurang, Matkällan
När jag klev in i köket vid tiotiden möttes jag av ett stort leende och ett; Välkommen till kaoset. Två personer var borta för dagen men det var inget som märktes på Anita och Lisa som var där! Inte det minsta stressade och som de sa, ingen idé att stressa ihjäl sig! Finns det inga vikarier är det inget att göra, maten ska fortfarande lagas och serveras samma tid som vanligt! Men maten var klar när den skulle och vad god den var!! Klimatsmart köttgryta med tomat, örter och vitkål som serverades med egen rostad klyftpotatis och en härlig salladsbuffé! Hela den här veckan har de haft tema klimatsmart mat. Imorgon avslutas veckan med en seniordag då de bjudit in elevernas far och morföräldrar att besöka restaurang matkällan. Då bjuds det på en hemlagad kycklingsoppa,mums!! otroligt att se vilken arbetsglädje det finns i det här köket! Fantastisk mat och en jättefin matsal med en hög mysfaktor samt underbar personal!
Måltidsmiljön här på Skogome skulle jag kalla oslagbar! Barnen står i en prydlig kö utanför ingången och väntar på sin tur, näst intill knäpptysta! Går lugnt och stilla fram till maten och går därefter till sitt bord och sitter även där tysta och lugna. Jag blev faktiskt väldigt imponerad av dessa elever! Jag satt vid ett av borden och åt lunch och passade på att småprata med elver och pedagoger. När jag frågade en kille vilken hans favoriträtt var svarade han; all mat är min favorit! Märkte under den korta stund jag var i matsalen att det var en underbar måltidsmiljö att vistas i och att samtliga gäster verkligen njöt av den vällagade och fantastiska maten! Sträck på Er Anita och Lisa, dagens kockar! Vilket jobb ni gör!
Tusen tack för att jag fick komma hit och se vilket fantastiskt jobb ni gör! Det här är ett besök jag kommer bära med mig länge!!!
Hoppas vi ses igen!!
Anna
En dag tillägnad maten, barnen och framtiden

God morgon!
I går var jag på Findus och Skånemejeriers inspirationsdag med föreläsningar kring temat Rätt mat ger rätt möjligheter. En bra dag tillägnad maten, barnen och framtiden med flera bra föreäsare. Pär Bergqvist från 100 skolrestauranger på 1 år var där och berättade om sina besök på skolrestauranger runt om i Sverige. Det var mycket bra så glöm inte att sätta ett stort kryss i almanackan den 7 december för då kommer Pär att dyka upp på Burgården för att dela med sig av sina erfarenheter till alla deltagare i Hållbar Kompetens. Intressant och inspirerande.
Själv har inte haft några stjärnor att dela ut som Pär men kan skryta med att jag också under det här året har besökt 100 skolrestauranger. Det har varit ett roligt år med många nya bekantskaper och jag hoppas därför att så många som möjligt dyker upp den 7 december.
Salladskärlek - Ett krispigt möte mellan färskt och fryst


Här kommer färgsprakande inspiration till salladsbordet från Findus. Genom att använda färskfrysta grönsaksblandningar som ett bas och tillsätta färska råvaror kan du skapa nya spännande sallader på salladsbordet. Många fina recept och ett kul sätt att höja de djupfrysta grönsakerna.
Till Findus Salladskärlek
Provar ni något av salladsrecepten så kan ni väl dela med er av smaktips!
Fånga dagen! // Katarina
onsdag 17 november 2010
Kul ställe att hitta inspiration på
Här finns det ett kul ställe att hitta inspiration på. Vällagat ligger i Gårda och påminner lite om en skolrestaurang men har endast vuxna lunchgäster. Här serverar man cirka 800 lunchgäster per dag. Här kommer lite bilder som förhoppningsvis kan fungera som inspiration och skall ni göra ett studiebesök så kan jag rekommendera Vällagat. Titta på hur de skapar en inbjudande miljö och delar med sig av information till sina gäster. Det gäller att marknadsföra sig själv.
Varje dag erbjuds fyra varmrätter för 70 kronor. För samma pris kan du komponera din egen sallad på räkor, kyckling och skinka. Ständiga rätter är också hamburgare och klassiska raggmunkar.Till varmrätterna följer ett bra salladsbord med dressingar och flera olika färska bröd.
Här kan du titta på menyn
Ha en härlig dag! // Katarina











Varje dag erbjuds fyra varmrätter för 70 kronor. För samma pris kan du komponera din egen sallad på räkor, kyckling och skinka. Ständiga rätter är också hamburgare och klassiska raggmunkar.Till varmrätterna följer ett bra salladsbord med dressingar och flera olika färska bröd.
Här kan du titta på menyn
Ha en härlig dag! // Katarina
Utställning om matsvinn och miljö i Biskopsgården
I Biskopsgården har man haft en utställning i skolorna om Tallrikssvinn. Utställningen visade vilken påverkan svinnet har ur ett större perspektiv och att vi alla kan bidra till att minska klimatpåverkan. Det är viktigt att vi använder jordens resurser på rätt sätt och att vi tänker på hur vi lämnar jorden till kommande generation. För att göra det synligt för gästen har man visat upp en normal tallriksportion men också en som visar hur stort tallrikssvinnet är per serverad portion. För att visa vad tallrikssvinnet kostar per år har man fyllt en papperskorg med pengar. Det fina utställningsmaterialet är det Alicia Jakobsson som är Måltidsutveckalre i Biskopsgården som har tagit fram. En utställningen som ger gästen något att fundera på! Härligt med engagemang! // Katarina


Etiketter:
Information till gästen,
Tallrikssvinn
måndag 15 november 2010
Konsten att tilltala både gammal som ung
På Furulunds äldreboende i Partille har Selime och Oskar tillsammans med sina kollegor lyckats laga mat som tilltalar gammal som ung. Här lagas mat till skolbarn samt till äldreboendet här i Furulund. I fredags när jag besökte dem hade de tema klimatsmart på menyn, Det serverades en fantastisk köttgryta gjord på bland annat fläskkött, vitkål, zucchini och tomat. De hade verkligen lyckats få smakerna i grytan att gifta sig!
Underbart gott!!
Av överbliven paprika och köttfärssås hade Selime gjort fyllda paprikor som förgyllde det fina och variationsrika salladsbordet. Här märktes det att de hade tänkte på många olika aspekter när de arbetat. Säsong var något de försökte ha med i planeringen av salladsbordet. I dag bjöd de på tunnskivade marinerade rotfrukter, matvetesallad med russin, kanel och aprikoser, vitkålssallad, marinerade oliver och en couscoussallad med rostad paprika, mums och vackert för ögat var det med!
Bra jobbet till er alla!!!
Härligt att besöka ytterligare ett ställe med en gott arbetsklimat. Här finns det många goda idéer som jag vet snart kommer yttra sig i nya spännande projekt!!
Lycka till så hoppas jag vi ses snart igen!
Tack för den underbara maten och ett mycket inspirerande och trevligt besök!
Anna
Härlig arbetsglädje på Porthällagymnasiet
I fredags besökte jag Porthälla gymnasiet där Britt och Kristina arbetar. Så fort jag klev in genom dörren till köket kände jag den härliga stämningen strömma mot mig!
Här fick jag en känsla av en god laganda medarbetarna emellan. Personalen som tog emot gästerna ute i matsalen hade ett trevligt bemötande gentemot de hungriga gymnasieeleverna som strömmade in!
Fortsätt att sprida matglädje till gästerna med Ert trevliga sätt!
Lycka till!!
Tack för ett trevligt besök!
Anna
söndag 14 november 2010
Det är så roligt att det nu är många som är inne och tittar på Bloggen och att den nu fungerar som ett sätt att sprida inspiration till varandra.
I fredags pratade jag med Camilla på Hulanskolan i Lerum. Hon berättade att hon sett en bild med fina kryddburkar som var tagen på Nordhemsskolan i Linnestaden. Camilla ringde dit och pratade med personalen och fick tipset att ringa vidare till Santa Maria. Det hela slutade med ett besök från Santa Maria och nu är alla kryddburkar utbytta till nya fräscha. Camilla är också på gång med att ordna så att det finns information om mat och miljö på skolans hemsida. Det är också många som har varit nyfikna på Camillas sätt att ordna med information på salladsbordet.
Förra veckan ringde det från Ugglumskolan i Partille. Här hade man tidigare sett kort från Klarebergsskolan och deras information till gästen om tallrikssvinn ville man titta mer på.
Här kan du läsa mer om Lerums visioner.
Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun till år 2025 eller tidigare.
Genom måltider kan man arbeta bättre miljö! Kommunen väljer ekologiskt och om möjligt rättvisemärktLerum har under de senaste åren arbetat för att höja den sammanlagda mängden ekologiska livsmedel i kommunen vilket har lett till att kostnadsandelen för ekologiska livsmedel har ökat från 6 % 2003 till 22 % 2010.
Lerums måltider ska vara klimatanpassade och genom god kvalitet vara ett bidrag till att målen för verksamheterna uppnås. Arbetet styrs av politiskt framtagna kvalitetsnivåer för måltidsverksamheten.
Läs mer här
Förra veckan ringde det från Ugglumskolan i Partille. Här hade man tidigare sett kort från Klarebergsskolan och deras information till gästen om tallrikssvinn ville man titta mer på.
Här kan du läsa mer om Lerums visioner.
Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun till år 2025 eller tidigare.
Genom måltider kan man arbeta bättre miljö! Kommunen väljer ekologiskt och om möjligt rättvisemärktLerum har under de senaste åren arbetat för att höja den sammanlagda mängden ekologiska livsmedel i kommunen vilket har lett till att kostnadsandelen för ekologiska livsmedel har ökat från 6 % 2003 till 22 % 2010.
Lerums måltider ska vara klimatanpassade och genom god kvalitet vara ett bidrag till att målen för verksamheterna uppnås. Arbetet styrs av politiskt framtagna kvalitetsnivåer för måltidsverksamheten.
Läs mer här
fredag 12 november 2010
Några tips till köken i förskolorna!
I går besökte jag Sahlgrenska förskolan och Bosgårdens förskola i Mölndal.Två trevliga besök, tack för att jag fick komma och hälsa på Er! Roligt att se att det finns så många engagerade och intresserade medarbetare. Har upplevt att personal i förskoleköken kan känna att det är svårt att hitta ett forum för att nå ut med sitt budskap till barnen och föräldrarna.
Då jag själv arbetar på en förskola har jag kännt samma sak flertalet gånger. Jag tror att det handlar om att hitta små enkla knep att börja med och inte börja för stort! Bilder på matvagnarna, matsedel i alla entréer eller varför inte matråd med barnen!
Gloria på Sahlgrenska förskolan har en jättebra idé vad det gäller att visa vilka fiskar hon servera på förskolan. Hon har skrivit ut bilder med de fiskar som serveras samt MSC-märket och tänker plasta in dem och sätta fast på matvagnarna som går ut till varje avdelning. Ett enkelt och bra sätt att försöka nå ut till sina brukare! Andra tips kan vara att sätta upp bilder på matcirkeln och tallriksmodellen vid varje matbord. Min erfarenhet är att det faller sig naturligt att barnen vill prata om dem vid måltiderna.
Lycka till och trevlig helg! Önskar Anna
Då jag själv arbetar på en förskola har jag kännt samma sak flertalet gånger. Jag tror att det handlar om att hitta små enkla knep att börja med och inte börja för stort! Bilder på matvagnarna, matsedel i alla entréer eller varför inte matråd med barnen!
Gloria på Sahlgrenska förskolan har en jättebra idé vad det gäller att visa vilka fiskar hon servera på förskolan. Hon har skrivit ut bilder med de fiskar som serveras samt MSC-märket och tänker plasta in dem och sätta fast på matvagnarna som går ut till varje avdelning. Ett enkelt och bra sätt att försöka nå ut till sina brukare! Andra tips kan vara att sätta upp bilder på matcirkeln och tallriksmodellen vid varje matbord. Min erfarenhet är att det faller sig naturligt att barnen vill prata om dem vid måltiderna.
Lycka till och trevlig helg! Önskar Anna
Etiketter:
Information till gästen,
Inspiration till förskolan
torsdag 11 november 2010
Så här arbetar man i Högsbo

Här kommer ytterligare ett tips på hur vi kan ge våra gäster information om ekologiska livsmedel. I Frölunda-Högsbo har man arbetat med bordsryttare på borden där gästerna har fått dagens fråga. När gästen har klurat färdigt på frågan finns svaret på andra sidan av bordsryttaren.
Här kommer exempel på frågor som man använt sig av:
Vad är ekologisk mat?
Det är livsmedel som i lagar mat av som har fätt växa naturligt på vår jord. Djuren får gå ute och äta sådant som finns i naturen. Växterna har inte besprutats med något medel för att växa bättre.
Smakar ekologiskt godare?
Eftersom ekologiska grödor växer långsammare innehåller de mindre vatten. De gör att näringsämnen och aromer blir mer koncentrerade, och hur det påverkar smaaken lämnar vi till dig att upptäcka.
Inspirerande eftermiddag på Älvstranden!

Passa på att titta in på deras meny.
Till menyn
Tid: 14 december kl. 15.00-16.30
Plats: Sodexo Älvstranden, Diagonalen 2, Göteborg
Vägbeskrivning: Ta antingen Älvsnabben till Lindholmshamnen eller ta buss 16 från centrum och gå av hållplats Lindholmen. Vi träffas utanför ingången.
Anmälan skickas senast den 3 december till;
viktoria.lindberg.martinell@majorna.goteborg.se
eller
anna.bengtsson@kortedala.goteborg.se
onsdag 10 november 2010
Kick-Out för Hållbar kompetens deltagare
Pär Bergkvist ger oss inspiration för vårt fortsatta arbete!
Han bytte lyxkrogar mot skolkök och har provsmakat skolmat från hundra skolor. Ni kan titta in på hans blogg: 100skolkök1år.se. Han arbetar även på en reklambyrå specialiserad på varumärken inom mat, dryck och upplevelser. Mingel och något gott att äta!
När: 7 december kl. 15.00-17.00
Plats: Burgårdens Utbildningscentrum, Carmen, ingång konferensavdelningen
Anmälan skickas senast den 30 november till;
viktoria.lindberg.martinell@majorna.goteborg.se
eller
anna.bengtsson@kortedala.goteborg.se
lördag 6 november 2010
Energizonen - Sodexho skolkoncept

Sodexo AB är ett av Sveriges och Nordens ledande Service Managementföretag. Sodexo tillagar och serverar vi skolmåltider på uppdrag av kommuner och friskolor.
EnergiZonen är Sodexhos koncept för skolmåltider och tar fasta på både maten och matsalsmiljön eftersom båda är lika viktiga för helhetsupplevelsen. Ökad trivsel leder till bättre matvanor och på sikt till ett bättre skolarbete.
Här kan du läsa mer om Sodexhos arbete
Så här arbetar Sodexho med skolmat
Energizonen - Sodexho skolkoncept
Förhoppningsvis så kommer det att bli ett studiebesök inom kort, håll ögonen öppna!
Trevlig kväll önskar Katarina
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)