Checklista
Här är några punkter som det kan vara bra att fundera lite extra på. Gör en rundvandring i restaurang och med kritiska ögon fundera på hur gästen upplever det och hur du själv skulle uppleva det som gäst.
Vänd och vrid på varje punkt och fundera på alternativa lösningar. Var nyfikna och se hur andra gör. Allt är värt att prova. Gör studiebesök, titta i tidningar, kataloger och sök på internet. Goda ideér finns överallt och går dessutom bra att stjäla.
Komplettera gärna listan med egna punkter om det är något ni saknar.
Entrén
Finns det en meny/matsedel uppsatt?
Hur är menyn/matsedeln placerad?
Ser menyn inbjudande ut?
Rättstavat? Stora bokstäver vid namn etc.
Finns det andra ställen att sätta upp en meny/matsedel på för att marknadsför er skolrestaurang?
Finns det information på menyn om:
Hållbara miljöval?
Ekologiskt?
KRAV?
Producerat i Sverige?
Säsongsanpassat?
Allergianpassat?
Finns det information om vad ekologiskt och KRAV innebär i er restaurang?
Om inte, på vilket sätt kan ni förmedla detta?
Entrén
Rent och fräscht
Hur förvaras kvarglömda kläder
Serveringen
Rent och fräscht?
Är maten vacker för ögat?
Är maten rätt tempurerad?
Rätt serveringsbestick?
Salladsbordet
Hur arbetar ni för att skapa ett salladsbord med variation när det gäller:
Innehåll?
Variation?
Färger?
Typ av uppläggningsfat?
Rätt serveringsbestick?
Separat dressing?
Olja?
Grönsaker efter säsong?
Annat som t.ex. solrosfrön, krutonger, hummus
Information om vad som finns i?
Information om vilka grönsaker som är:
ekologiska?
KRAV?
Svenska?
Säsongsanpassade?
Klimatsmarta?
Har ni information om vad detta innebär?
Har ni kylbricka till känsliga sallader?
Hur kan ni utveckla er salladsbuffé?
Hur håller ni er salladsbuffé fräsch och attraktiv under hela serveringen?
Hur är salladsbuff´´en placerad i förhållande till maten?
Bröd och smör
Hur serveras brödet och vad finns det för olika möjligheter?
Olika sorters knäckebröd? Ljust, grovt, trekanter, runt? ekologiskt?
Serverar ni något ekologiskt knäckebröd och hur förmedlar ni detta till era gäster?
Har ni information om vad detta innebär?
Hur serveras bordsmargarinet och vad finns det för olika möjligheter?
Serverar ni ekologiskt borsmargarin och hur förmedlar ni detta till era gäster?
Kylbricka?
Kryddor
Vilka kryddor erbjuder vi gästen idag?
Vilka kryddor framhäver er mat på bästa sätt?
Hur ser kryddburken ut?
Framgår det vilken krydda/kryddor som finns i?
Använder ni ekologiska kryddor och hur förmedlar ni detta till era gäster?
Har ni information om vad detta innebär?
Diskinlämning
Rent och fräscht?
Kompost?
Mäter ni svinnet?
Arbetskläder
Hela och rena
Logistik
Är det ett naturligt flöde i matsalen?
Mat - Bestick - Mjölk m.m.
Matsalsmiljön
Möblering?
Ren miljö?
Rena bord?
Mysfaktor, ljus, dekoration efter årstid, tema m.m?
Gästen
Hur ser gästernas behov ut?
På vilket sätt bemöts gästen?
Bemöter vi alla gäster på samma sätt?
Vilka rutiner finns idag kring bemötande?
Hur tillämpas de idag i matsalen?
Hur kan de tillämpas på ett bättre sätt?
Vi som serveringspersonal
Hur planerar och prioriterar vi vårt arbete i matsalen?
Hur rör vi oss i matsalen?
Kroppsspråk?
Kunskap om maten?
Var kommer maten ifrån?
Vad smakar maten och vad innehåller den?
Är du alltid trevlig mot dina gäster?
Bemöter du alla kunder på ett vänligt sätt och professionellt sätt oavsett
kön (flickor/pojkar, kvinnor/män), ålder, nationalitet?
Bemöter du gäster som har speciella krav och önskemål på ett vänligt och professionellt sätt?
Bemöter du missnöjda gäster på ett vänligt och professionellt sätt?
Vad kan vi göra för att gästen skall få ett första positivt intryck av oss?
Vad innebär god service för dig?
Ekologiska och säsongsanpassade livsmedel
Vilka livsmedel använder vi?
Varför använder vi oss av dessa?
Finns det information om vad ekologiska livsmedel, KRAV, MSC,
SMART, Närproducerat innebär?
Vad kan vi göra för att nå ut till våra gäster och vad vill vi förmedla?
Miljömedvetna val
Hur ser ert miljöarbete ut?
Vad kan vi göra för att nå ut till våra gäster och vad vi vill förmedla?
Hur ser du på att köket kan användas som resurs när det gäller undervisning kring hållbar utveckling?
Ekologiska livsmedel
Vilka ekologiska livsmedel använder vi?
Finns det information om ekologiska livsmedel, Krav, MSC?
Vad kan