Hållbar kompetens - ekologisk mat och bemötande i en bransch under omställning
Varför kompetensutveckling?
Kraven på kunskap kring ekologisk mat ökar i takt med en allmän kunskapsutveckling i samhället och därmed också gästernas kunskap och medvetenhet. Även mötet med gästen blir allt viktigare och kraven på ett professionellt förhållningssätt ökar.
Genom projektet Hållbar kompetens finns det möjlighet för medarbetare att stärka sin kompetens kring ekologiska varor och bemötande gentemot gästen. Deltagarna får möjlighet att utveckla sin yrkesstolthet, självkänsla och motivation. Detta gör att de ökar sina förutsättningar att utvecklas inom den egna organisationen och stärker sin ställning på arbetsmarknaden.
Mötet mellan privat och offentlig verksamhet öppnar, genom erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling, upp möjligheter för projektdeltagarna att röra sig på en större arbetsmarknad.
Utbildning
Deltagarna får här lära sig att kommunicera dels det ekologiska budskapet men även utveckla sin kompetens när det gäller kommunikation och bemötande som rör gäst, medarbetare och chef. Deltagarna förbättrar sin förmåga att uttrycka sig tydligt och informativt via matsedeln samt att se gästen. Ett ökat servicemedvetande grundlägger ett bättre gästbemötande som gör att gästen trivs.
Genom genusperspektivets inslag i utbildningen ges deltagarna ett redskap för att kunna ge alla sina gäster ett likvärdigt bemötande oavsett kön och ålder.
Frågor om svinn, sopsortering, transporter och miljövänliga rengöringsmedel samt begreppsförklaringar såsom KRAV, närproducerat och Rättevisemärkt behandlas under kursen,
Utbildningen sker mestadels på Burgårdens utbildningscentrum i form av föreläsningar, seminarium, studiebesök och praktiskt arbete, både självständigt och i grupp.
Kursen ger 50 gymnasiepoäng inom ämnet Livsmedelskunskap. Efter fullföljd kurs erhålls betyg.