En Blogg för att sprida tankar, ideér, inspiration, engagemang och arbetsglädje
Tanken med den här bloggen är att kunna sprida tankar, ideér och inspiration som kan vara till hjälp för att ge våra gäster god service och ett trevligt bemötande. Förhoppningsvis kan ni också få tips på hur ni kan förmedla lite matnyttig information kring ekologiska livsmedel och andra miljömedvetna val som vi gör till våra gäster.
Ta hjälp av checklistan och fundera på vad ni kan göra för era gäster. Vänd och vrid på punkterna och fundera på vad det finns för olika möjligheter. Vad är bra och vad kan vi göra bättre.
Har ni något ni vill dela med er av så gör gärna en kommentar i slutet av inlägget. Instruktioner hittar ni i sidhuvudet precis ovan.Det går också bra att höra av sig på telefon eller mail så kommer vi ut till er.
torsdag 23 september 2010
Italiensk buffé på Lillekärrsskolan
Salami, pastrami, mozzarella, pasta, tomater, köttbullar i tomatsås, solrospesto, oliver och mycket annat gott. Allt uppdukat på fin buffé med italienskt tema. Gästerna får information om vilka grönsaker som är ekologiska och innehållet på salladen kan man läsa på kanten på salladsvagnen. Enkelt och tydligt för gästen! Den här dagen fick man lite extra hjälp av Milan och Angelica som hjälpte till med förberedelser i köket och i serveringen. Alla elever som går i fjärde klass har möjlighet att få vara med en dag för att få inblick i hur arbetet fungerar och vad som krävs för att servera lunch till många. Personalen får också en annan kontakt med barnen än när de kommer som gäster vilket de ser väldigt positivt på. Roligt att höra hur personalen prata om sina gäster och om vilket viktigt och roligt jobb vi har som jobbar i skolrestauranger. Att känna glädjen för maten är också viktigt. .
Hos oss på Skogomeskolan tar man av salladsbuffèn innan man tar varmrätten.Tycker att vi är ganska duktiga på färgkombinationer o konsistenser,ser gott ut.Vi brukar ta fram lite i taget o fylla på.Det vi kan bli bättre på är att märka upp,vi brukar även ha en vinägrette o en fil dressing o där är vi bättre att tala om va det är i. Vi serverar i plast byttor i salladsvagn,vilket jag tycker är trist skulle hellre ha ett inbjudande bord,får läsa o kolla av tips här på bloggen
Projektet Hållbar kompetens - ekologisk mat och bemötande i en bransch under omställning, startade i april 2009 och är ett kompetensutvecklingsprojekt finansierat av Europeiska Socialfonden. I projektet deltar 12 stadsdelar i Göteborg, Utbildningsförvaltningen samt ett antal privata restaurangföretag och kommunala bolag.
Målet med projektet är att få ökad kunskap om ekologiska livsmedel och miljömedvetna val samt förmedla de effekter dessa val utgör för människa och miljö till gästen. Utbildningen skall även utveckla förmågan att möta och tillgodose olika gästers krav och behov och öka förståelsen för betydelsen av god service och ett kundinriktat bemötande.
Maria och Susanne håller i utbildningen på Burgården
Leta i den här bloggen
Ekologiska livsmedel och Miljömedvetna val
Ett av målen med projektet är att få ökad kunskap om ekologiska livsmedel och miljömedvetna val samt förmedla dessa effekter dessa val utgör för människa och miljö till gästen.
Här är några tips på vad vi kan göra för att nå ut till våra gäster
•Informationsbrev till elever / lärare / föräldrar
•Mat & Miljöråd
•Bordsryttare
•Laminerad bordsduk
•Information i matsalen - t.ex. broschyrer
•Information på matsedeln
•Se till att matsedeln är synlig för både stora och små
•Information på skolan hemsida
•Ta plats på föräldramöten
•Ta plats på skolans öppna hus
•Bjuda in elever till oss
•Samarbeta över gränserna
Från Klarebergsskolan
Dela med er av läsvärda hemsidor. Har du gått "miljöpromenaden" på www.arla.se
Från Kärraskolan
Utnyttja servett dispensern är ett bra sätt
Från Kungsladugårdsskolan
Tydligt budskap till gästen
Budskap till gästen och dekorativt i entréen
Från Vallhamra skola
Finns det en monitor i byggnaden så kan den användas till sprida veckans meny och matnyttig kunskap till gästerna
Salladsbordet
Salladsbordet kan vara ett sätt att nå gäster i farten
Hänvisning till mat & miljövänliga hemsidor
KRAV
Krav-märkningen står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar.
Krav är miljömärket för mat. Syftet är att producera livsmedel med så stor hänsyn till djur och miljö som möjligt. I korthet ska produktionen ske utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Inga genmodifierade organismer får förekomma i produktionen.
Från Gunnebo Slott
Av ekologiska och närproducerade råvaror lagar och bakar kök och bageri generösa anrättningar med stor omsorg och mycket kärlek... Vår härliga trädgård förser oss med grönsaker som hamnar direkt på din tallrik. Mer närproducerat och ekologiskt kan det inte bli...
Från Kosters Trädgårdar
Här kommer bilder från Kosters Trädgårdar. Titta på hur dem förmedlar sitt budskap till sina gäster. Kort och slagkraftigt.
Studieresa till rom
100 sätt att rädda maten
Den här boken innehåller 100 tips och många inspirerande tips på hur vi på bästa sätt kan ta hand om maten. Nästan 1/3 av all mat slängs i Sverige, så dessaa råd är inte enbart nyttiga för plånboken utan ocksåviktiga för miljön.
Hos oss på Skogomeskolan tar man av salladsbuffèn innan man tar varmrätten.Tycker att vi är ganska duktiga på färgkombinationer o konsistenser,ser gott ut.Vi brukar ta fram lite i taget o fylla på.Det vi kan bli bättre på är att märka upp,vi brukar även ha en vinägrette o en fil dressing o där är vi bättre att tala om va det är i. Vi serverar i plast byttor i salladsvagn,vilket jag tycker är trist skulle hellre ha ett inbjudande bord,får läsa o kolla av tips här på bloggen
SvaraRaderaCarina Skogomeskolan.
Glömde att skriva att vi gör bulgursallader och egen hummus osv som är väldigt uppskattat,det mesta på salladsbordet är ekologiskt....
SvaraRaderaCarina Skogomeskolan