fredag 17 december 2010
Julrecept
Rödkålssallad med apelsin och rostade solroskärnor½ huvud färsk rödkål
2 apelsiner
1 dl solroskärnor
1 dl olivolja
2 msk apelsinjuice(koncentrat)
1 msk färsk finriven ingefära
Salt
Svartpeppar
Rosta solroskärnorna och låt dem svalna.
Finstrimla rödkålen.
Dela apelsinerna i mindre bitar.
Blanda olivolja, apelsinjuice och kryddor.
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med mer kryddor ev.
Låt salladen stå och dra minst ett par timmar för att smakerna ska komma fram.
Går bra att spar flera dagar.
5-minuters kola!
2 ½ dl socker
5 msk kakao
10 msk sirap
225 g smör
5 tsk vaninilinsocker
Går utmärkt att smaksätta kolan med ex nötter, mandel eller polkagrisar.
Använd en tjockbottnad kastrull. Lägg i alla ingredienser i den kalla kastrullen och låt det koka på svag värme ca 5 minuter. För att se om kolan är klar gör ett kulprov. Häll ner lite kolasmet i ett glas med iskallt vatten. Om smeten går att forma till en kula är den klar.
Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Låt den stelna. Skär då kolan i lagom stora fyrkanter och slå in dem i smörpapper.
Fantastiskt gott julgodis och framför allt väldigt lätt att göra.
Lycka till önskar Anna!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar