En Blogg för att sprida tankar, ideér, inspiration, engagemang och arbetsglädje


Tanken med den här bloggen är att kunna sprida tankar, ideér och inspiration som kan vara till hjälp för att ge våra gäster god service och ett trevligt bemötande. Förhoppningsvis kan ni också få tips på hur ni kan förmedla lite matnyttig information kring ekologiska livsmedel och andra miljömedvetna val som vi gör till våra gäster.

Ta hjälp av checklistan och fundera på vad ni kan göra för era gäster. Vänd och vrid på punkterna och fundera på vad det finns för olika möjligheter. Vad är bra och vad kan vi göra bättre.

Har ni något ni vill dela med er av så gör gärna en kommentar i slutet av inlägget. Instruktioner hittar ni i sidhuvudet precis ovan.Det går också bra att höra av sig på telefon eller mail så kommer vi ut till er.



tisdag 14 september 2010

Vackra färger på salladsbordet


På Vallhamra skola har man förvandlat salladsvagnen till ett salladsbord genom att lägga på en fin träskiva. Fina färger med både frukt och grönsaker. Genom att använda sig av fat och skålar i olika storlekar, form och färg så kan man skapa ett inbjudande salladsbord. // Katarina

5 kommentarer:

  1. Vad fint det är på deras salladsbord!!

    SvaraRadera
  2. Vi arbetar med salladsbordet ut ifrån vad vi har på menyn,för att det ska va färgglatt och smakrikt tillsammans med huvudrätten.Vi arbetar även en del med varma grönsaker för att få variation på sallad och grönsaker.
    När vi gör sallads blandningar markera vi dessa med en liten etikett som talar om innerhåll. Vi är noga med att hålla rent och snyggt runt sallads bordet det uppmuntrar till att eleverna äter mer.Hos oss börjar man med att ta av salladsbordet innan man tar huvudrätten alla eleverna tar någon grönsak innan varmrätt. Detta har lett till att man vågar mer med tiden.När det gäller att profilera ekologiskt,krav,närodlat,säsonganpassat.klimatsmart kan vi bli mycket bättre på.Att göra små notiser,vid salladsbordet med info som kan byttas ut efter som. Vara med eleverna vid salladsbordet informera personligt gör oftast att man får en bra stund med eleverna de blir nyfika och vill veta mera.Att bytta ut och ändra skapar utvekling och nyfikenhet.

    Cornelia Östadskola Sjövik

    SvaraRadera
  3. Hos oss inom äldreomsorgen serverar vi till lunchen alltid någon form av sallads komposition och varma grönsaker.
    På vårt boende upplever vi att "konstiga" röror, sallader m.m. inte fungerar speciellt väl. De äldre vill ha rena klassiska grönsallader eller renriven råkost. Vi har dock inte gett upp hoppet, därför serverar vi med jämna mellanrum andra salladskompositioner. Vi känner att variation är en viktig del i kosten!

    Till kvällsmaten serveras alltid en råkost. Här känner vi att vi skulle kunna göra mer. På kvällarna sitter de boende oftast längre och äter vilket är till vår fördel att testa oss fram lite. Vi kommer prova att servera 3 mindre skålar istället med olika råkost alternativ som en minisallads buffé.

    Vi har varit dåliga med innehålls information på vår salladsservering... Detta är något vi kommer att jobba på!

    Vi kommer att informera genom "veckoblad" om vårt ekologiska och kravodlade sortiment!
    Vi är ett flertal nyfikna och lärdomshungriga i vårt kök som ständigt söker uppdatering och ny inspiration, vilket känns väldigt roligt. Vi försöker både följa och även till viss del nyutveckla äldreomsorgens kosttrender!

    Tuvängens äldreboende i Lerum / Linda och Andreas

    SvaraRadera
  4. Hos oss har vi en salladsvagn i den ska vi ha sex sorters sallader. Vi använder två stora kylklaffar under för att hålla sallden kall o fräsch. Tyvärr står salladen efter maten på grund av brist på plats.Vi har information om vilka råvaror som e ekologiska. När det är nya sallader då skriver vi innehållsförteckning.

    Elizabet Garis

    Önneredskolan

    SvaraRadera
  5. Ja, jättefint salladsbord och vilken bra idé att lägga en stor träskiva på vagnen,skillnad som bara den jättebra


    Mvh Carina Skogomeskolan

    SvaraRadera

Bloggintresserade