En Blogg för att sprida tankar, ideér, inspiration, engagemang och arbetsglädje


Tanken med den här bloggen är att kunna sprida tankar, ideér och inspiration som kan vara till hjälp för att ge våra gäster god service och ett trevligt bemötande. Förhoppningsvis kan ni också få tips på hur ni kan förmedla lite matnyttig information kring ekologiska livsmedel och andra miljömedvetna val som vi gör till våra gäster.

Ta hjälp av checklistan och fundera på vad ni kan göra för era gäster. Vänd och vrid på punkterna och fundera på vad det finns för olika möjligheter. Vad är bra och vad kan vi göra bättre.

Har ni något ni vill dela med er av så gör gärna en kommentar i slutet av inlägget. Instruktioner hittar ni i sidhuvudet precis ovan.Det går också bra att höra av sig på telefon eller mail så kommer vi ut till er.



söndag 26 september 2010

Dåligt med information på restauranger

Dålig information på restauranger - Kanske har de lite att lära av oss. Våra gäster kommer en dag att bli deras och förhoppningsvis har vi då gett dem vår kunskap om mat och miljö så att de ställer krav på sina lunchrestauranger.

Ur GP lördagen den 25 september

Restauranger är dåliga på att informera om matens ursprung och gröna alternativ. Det visar Naturskyddsföreningens granskning av över hundra restauranger på 22 orter. Följden blev att många lunchgäster år mat som bidragit till att förstöra miljön utan att dem vet om det. 80 procent av det kött som serveras på restaurang är importerat från länder som tillåter skadliga bekämpningsmedel och regnskogsskövling. På fyra av tio granskade lunchrestauranger saknades ett miljösmart alternativ.

På naturskyddsföreningens hemsida lördagen 25 september

Miljöskador doldes i lunchmenyer. På över hundra restauranger som Naturskyddsföreningen granskat var det mycket svårt att hitta gröna alternativ eller information om matens ursprung. Följden blev att många lunchgäster helt ovetande åt bland annat kött som har producerats med miljögifter och bidragit till att tropiska regnskogar skövlats.

– Bristen på information gör att många lunchgäster bidrar till att förstöra miljön utan att de vet om det. Många äter kött som producerats utomlands med hög miljöbelastning och under dåliga förhållanden. Denna dolda miljöförstöring är inte acceptabel, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Svenskarnas konsumtion av kött har ökat med över 50 procent på 20 år, trots att produktionen av kött ger mycket stor miljöpåverkan. Mängder av kött importeras och utgör huvuddelen, 80 procent, av det kött som serveras på restaurang. Importkött kommer från länder som ofta tillåter skadliga bekämpningsmedel och genmodifierat foder. Nötkött från Brasilien orsakar i genomsnitt dubbelt så stor klimatbelastning som svenskt nötkött och det bidrar ofta till regnskogsskövling, stor vattenförbrukning och spridning av giftiga bekämpningsmedel.

– Svenskarnas köttfrosseri är dåligt för både miljön och folkhälsan. En grön rätt är ett billigt och enkelt sätt att minska matens totala miljöbelastning och halverar dess klimatpåverkan, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Naturskyddsföreningens undersökning omfattade över 100 lunchrestauranger på 22 orter. Miljösmarta gröna alternativ var överlag svåra att hitta och saknades helt på fyra av tio granskade restauranger. På de restauranger som föreningens aktiva besökte var det nästan omöjligt att få information om köttets ursprungsland. Fler andra miljörelaterade problem upptäcktes.

– Det visade sig nästan omöjligt att göra ett medvetet val från de menyer vi granskade. Av de besökta restauranger som hade en vegetarisk rätt beskrev 80 procent rätten bristfälligt. Att skriva ”veg paj” är lika intetsägande som att skriva ”icke-veg paj”. Om detta är representativt blir jag oroad, säger Erik Köpberg, trainee på Naturskyddsföreningen, som deltagit i studien.

Undersökningen av restaurangerna är en del i Naturskyddsföreningen stora matkampanj Gröna Gaffeln, som startar under Miljövänliga Veckan, v. 40.

4 kommentarer:

  1. Vi har ingen meny tavla ännu, men är på gång med en ! Förhoppningsvis en stor svart griffeltavla ! Sen tänkte vi ha små griffeltavlor på lite olika ställen i matsalen,tex vid visnings talriken.
    Sen har vi börjat skriva på en stor tavla där barnen lämnar sin disk,och där skriver vi vad vi serverar nästa dag!
    Pia Tretjärnsskolan

    SvaraRadera
  2. Vi har en menytavla precis utanför ingången till matsalen. Där skriver vi vad som serveras varje dag.Vi har en veckomatsedel på serveringsvagnen,där talar vi även om dagens specialkost.
    Christina på Guldhedskolan

    SvaraRadera
  3. Vi har en menytavla i våran entre, en svart stor griffeltavla där vi varje dag skriver dom 3 olika rätterna. Menyn är placerad precis innan dörrarna i matsalen är. Vi har även en matsedel uppförstorad i härliga färger och text vid disken där barnen kan läsa vad det är för mat resten av veckan och terminen. Matsedeln hänger även på ett stativ på den varma matvagnen. Vi går ut med information om tex vilken sorts fisk, MTC märkt, ekologiskt osv. Vi har även en svart griffeltavla på en pelare i matsalen vid matvagnarna där det står allergiinformation om dagens olika rätter.

    /Sofia och Rosie Vallhamraskolan

    SvaraRadera
  4. PÅ början av treminen alla elever får an matsedel där stor matsedeln för varje vecka på hela terminen och den vegetariska variantrn. I Svartedalens bamba vi hat en stor griffel tavla precis vid dörren där stor dagens meny, och vid dörren en veckans matsedel där stor dagens sallad och vad av ingredienserna er ekologisk.
    På Monsunens dagcentral har vi en matsedel uppsatt vid dörren och vid serverings disken en ställ där finns lösa matsedlar för hela vecka som man kan ta med sig
    Katitsa och Maria Fortez

    SvaraRadera

Bloggintresserade