Lent, milt, hett, krämigt, starkt, fruktigt
Hur presenterar ni maten för era gäster. Har ni en inbjdande meny och hur skriver man på menyn för att presentera maten på bästa sätt?
Jobba med matsedeln som på vilken restaurang som helst. Låt smakorden ta plats och förklara vad som serveras så att alla blir hungriga bara genom att läsa din läckra meny.
Istället för "Stekt fisk, kall sås, potatis" skriv;
"Ugnsstekt sej med gräddfilssås och kokt potatis"
Istället för "Pasta, kycklingsås" skriv;
"Spagetti och currydoftande sås med kyckling och grönsaker"
Ur Skolboken utgiven av Servera
Mvh Katarina
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaVi har 2 plastmappar som hänger på entredörren. Där sätter vi veckans lunch och mellanmål i form av A4 papper som jag försöker piffa till. Inne i matsalen skriver vi dagens rätt på en svart tavla.Varje dag sätter jag upp en lapp med dagens specialkost vid entren så dom som är berörda kan se det innan dom går in. Veronica Lekstorpsskolan
SvaraRaderaEftersom vi har en veckomatsedel med lunch, dessert och kvällsmat på menyn inom äldreomsorgen så får inte någon mer information direkt plats. Men med lite eftertanke nu så kan vi ju skicka med ett extra "veckoblad" med lite information om veckans produkter och tankar. Vi har ingen meny uppsatt eftersom vi kör ut mat till avdelningar. Men man kan ju absolut trycka lite på avdelningarna att exponera menyn på ett trevligt sätt och veckans lilla tänkvärda blad i anslutning till menyn!
SvaraRadera/Linda och Andreas, Tuvängens kök
Bambas matsedel på dörren som sträcker sig ca en halvtermin.Vi har en liten tavla som vi som vi skriver dagensrätt och specialkoster på.Restuarangen har vi menyn vid dörren och en vid serveringen.
SvaraRaderaBarsnens menyn ser trevligt ut.
Vi skriver rätt o stora bostäver oftast.
Vi har restuarangens meny på nätet också.
Informationen om Hållbar miljöval,ekologisk,krav och producerat i Sverige har vi inte, om vi inte har särskillda veckor.
Säsongsanpassat och allergianpassat har vi.
Man kan ju informer det på menyn.
Kan ju göra reklam om det på hemsidan.
Furulunds köket Selime och Oscar
Då vi har gemensam meny i kommunen skickas det ut centralt en matsedel för 8 veckor,den lämnar vi ut en till varje klass.
SvaraRaderaSen har vi en matsedel för varje vecka hängandes vi ingången i A4 format.
Dessutom har vi ett stort stafliställ med en griffel tavla där vi skriver dagens matsedel med dess innerhåll mer specifikt.Denna står vid ingången till matsalen.Glada färger och en hälsningsfras. Allergikerna har en egen tavla med sina namn och om de kan äta eller inte hänger inne i matsalen synligt.
Har även i sommar fixat en egen tallriksmodell tavla. Då min kollega har gått hållbarkompetens sprudlar det av ider varje vecka vi kommer att jobba mycket med hur vi informerar våra elever om hållbarkompetens.
Cornelia Östadskola Sjövik
Vi har ett upplyst menyskåp utanför entrén med den färdiga matsedeln som är för alla skolorna i kärra. Det är något som vi skulle kunna jobba på att utveckla och kanske inte ha tre veckor i taget eftersom det blir väldigt liten text då, utan kanske bara ha en vecka i taget. Ordningen på maten är inte fisk före kött osv. eftersom vi serverar en huvudrätt och en alternativ rätt och huvudrätten hamnar då alltid först oavsett om det är fisk eller kött... Info om vad vi försöker köpa (vid tillgång), som är krav/ekologiskt/msc finns med på matsedeln. Matsedeln finns även på Klarebergsskolans hemsida, men det skulle ju kunna utvecklas lite bättre.
SvaraRaderaHar ingen info om vad ekologiskt och KRAV, hållbar utveckling innebär hos oss mer än det som står på menyn men vi har lite idéer om att vi vill ha mer info om ev. på tavelhyllor eller bordet vid kryddorna.
Ann-Louise Klarebergsskolan
vi har salt och vitpeppar på varje avdelning.
SvaraRaderaBertil på Fiolgatans Förskola
På vårat salladsbord serveras endast salt då dom äldre eleverna missbrukar kryddorna. Olja, vinäger och salt är det enda som finns ute på salladsbordet. Man hade ju velat ha en fin kryddhylla där det fanns möjlighet till eleverna att bestämma smak efter eget tycke.
SvaraRaderaPå våran brödstation serverar vi varje dag 5 olika sorters knäckebröd upplagt i träkorgar från Wasa. Vi har valt att servera olika sorter till eleverna för att alla har olika tycke och smak och man ska få ha chansen att välja om det går. När det serveras soppa bakar vi oftast hembakat bröd och då serveras detta i träkorgar med en fin rödvit duk.
Vi använder varje dag både Bregott och Lätta, också där för att eleverna ska kunna få få en valmöjlighet, detta står dock framme i orginalkartongen men efter att ha sett smöret i lerkrus tar vi med oss detta som ett försval på att "piffa upp" brödstationen.
Endast en sort av knäckebrödet är ekologiskt och inget av smören är ekologiska. Det hade vart kul att testa och se vad eleverna hade valt om man gick ut med informationen om ekologiskt och inte ekologiskt.
Rose-Marie Meister och Sofia Lith Vallhamra skolan Partille
Vi erbjuder våra elever salt vitpeppar svartpeppar grillkrydda salladskrydda Hälsningar Britt Kristna Porthälla Gymn
SvaraRadera