En Blogg för att sprida tankar, ideér, inspiration, engagemang och arbetsglädje


Tanken med den här bloggen är att kunna sprida tankar, ideér och inspiration som kan vara till hjälp för att ge våra gäster god service och ett trevligt bemötande. Förhoppningsvis kan ni också få tips på hur ni kan förmedla lite matnyttig information kring ekologiska livsmedel och andra miljömedvetna val som vi gör till våra gäster.

Ta hjälp av checklistan och fundera på vad ni kan göra för era gäster. Vänd och vrid på punkterna och fundera på vad det finns för olika möjligheter. Vad är bra och vad kan vi göra bättre.

Har ni något ni vill dela med er av så gör gärna en kommentar i slutet av inlägget. Instruktioner hittar ni i sidhuvudet precis ovan.Det går också bra att höra av sig på telefon eller mail så kommer vi ut till er.



fredag 7 maj 2010

Salladsbordet - Ett sätt att sprida kunskap och väcka tankar hos gäster i farten


Visste du att 1 kilo morötter bara orsakar en tiondel så mycket växthusgaser som 1 kilo tomater? Därför kan det vara bra att byta ut en tomat mot en morot ibland.

Är det någon som tycker det här är ett bra sätt att nå sina gäster så delar jag gärna med mig av budskap till salladsbordet. Hör bara av er!

Har ni tänkt på hur användbar den moroten är? Genom att hyvla den kan den bli fin i en sallad och då kan vi istället hoppa över den importerade tomaten. Moroten finns dessutom i många vackra färger och är prisvärd. Har ni några tips som ni vill dela med er av för att få ett mer miljövänligt salladsbord?

Nu är äntligen vårens härliga primörer här och det finns mycket grönsaker att välja på och några är på väg. Vad sägs om svenskodlad isbergssallad, kålrot, lök, morötter, potatis, palsternacka, purjolök, rotselleri, rödbeta, salladskål och vitkål.

Från södra Europa kommer det frilandsodlad blomkål, broccoli, fänkål, mangold och citroner.

10 kommentarer:

  1. Jag brukar testa nya grönsaker jag brukar fråga personalen vad de tycker ,jag serverar grönsakerna så färska som möjligt och jag brukar berätta vad som är i salladen jag informer inte vad som är ekologiskt men det kan jag börja med. Ingela Valtorns gatans fsk

    SvaraRadera
  2. Vi ser alltid till så att det är 4-5 sorter sallad, torkar av och fyller på efter varje matlag som kommit.
    Salladsbuffén är placerad först i serveringsvagnen.
    Vi har ingen info om vad salladen innehåller men däremot har vi alltid personal vid maten så att barnen och pedagogerna kan ställa frågor.
    Vi har ingen information om det är t.ex. eko

    Ulrika Bergums skola

    SvaraRadera
  3. Vi har en salldslista,som vi utgår efter. Det är fem sorters sallader. det är klart att vi tänker på färg, upplägget.

    Shilan: Bergum Gunnilse

    SvaraRadera
  4. Man tittar på menyn och ser vad det serveras i dag och har en kommunikation med gårdagens skänka.för att få ha den så fräsch som möjligt så fyller vi på allt eftersom det börjar ta slut.
    Salladen har ett eget bord jämte serveringen.
    har dåligt med info om vad salladen innehåller,
    o vi har inte så mycket info om villka grönsaker som är ekologiska,krav,
    gjort av Oscar i Furulunds köket

    SvaraRadera
  5. Jag utgår från matsedeln för att se vad som passar bäst.Jag tänker på att de ska vara vackert, gott och också att de ska tilltala små gäster.Morötter i olika färger, som jag skär i stavar blir alltid vackert.På förskola har vi inget salladsbord utan det blir ett upplägg med grönsaker för varje bord.Personalen får muntlig information om innehåll och också om de är eko eller KRAV märkta. Monika Holst Rösekullens förskola

    SvaraRadera
  6. Vi har ett informationsblad där våra gäster kan se vilka ekologiska varor , som vi gemensamt serverar i Lerums Kommun. Jag har delat ut detta till avdelningarna som i sin tur har satt upp de på sina anslagstavlor.
    Monika Holst Rösekullens förskola

    SvaraRadera
  7. Vi har ingen information om ekologiska,KRAV,svenska och klimatsmarta grönsaker.
    Men vi har säsongsanpassade grönsaker.
    Furulund köket Oscar och Selime

    SvaraRadera
  8. Vi har minst 6 olika sorters grönsaker på salladsbordet och nästan alltid keso.
    Salladsvagnen står före maten och alla barnen är väldigt duktiga på att äta grönt.
    Morötter,groddar och vitkål är alltid ekologiska.
    Har två sittningar och fyller på efter varje omgång för att det ska se fräscht ut när nästa gäng kommer.
    Har anslag uppsatt om vilka varaor som är ekologiska men ska göra lite nya lappar för att väcka intresset igen.
    Ingela Antfolk Röslidsskolan Gråbo

    SvaraRadera
  9. Vi har ett mycket fint salladsbord med stor variation. För att hålla det fräscht så byter vi under serveringen eller fyller på. Vi försöker att tänka på säsong, närodlat, eko och estetiskt. Men vi har inga etiketter alls så det får vi fixa till. Salladsvagnen står före maten och en salladsvagn mitt i matsalen.

    Inger Frölundaskolan

    SvaraRadera
  10. Vi har mycket fräsch salladsbuffe,som består av morot,vitkål,groddar,(tapolla)bönor,ärta,potatissallad. Det finns en kylplatta så att dem håller sig fräsch.
    Man kan utvckla sig om har kunskap,kunskap=makt.
    R-D

    SvaraRadera

Bloggintresserade