Krydda med inspiration, glädje och kunskap
Söta, heta, vackra, runda, sunda, blommiga, stjärnformiga, gula och några väldigt fula.
Inget sinne lämnas oberört när det gäller kryddor!
Detta gäller inte bara kryddorna utan även kryddburkarna. Hur ser kryddburkarna ut i er restaurang och hur skulle ni själva uppleva dessa som gäster?
Både glas- och plastburkar är bra alternativ. Det viktigaste är att det framgår tydligt vad burkarna innehåller, är rena & snygga och ser inbjudande ut för ögat.
Hur skulle ni uppleva en sådan här kryddburk som gäst? Eller så här?
En välordnad "kryddhylla" med snygga kryddburkar är ett lätt sätt att ge ett proffsigt intryck på.
Återanvänder ni burkar så fyll upp dem med samma krydda som etikettern visar. Frystejp sprider varken glädje eller inspiration.
Summan av kardemumman kanske blir en helt ny kryddhylla i din restaurang...
Mvh Katarina
måndag 24 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vi använder salt peppar citronpeppar och
SvaraRaderasalladskrydda hos oss.
Hos oss framhäver salt maten bäst.
Vi använder inga ekologiska kryddor.
Vi har santa maria.
Det står på burkarna vad de innehåller.
Vi erbjuder ett brett utbud av kryddor i matsalen. I originalburkar som är fräscha och rena, med etiketten kvar.
SvaraRaderaSalt är alltid en krydda som behövs då potatisen är t.ex osaltad.
Ibland sätter vi en specialkrydda som kompletterar just den maträtten.
Vi har tyvärr inga ekologiska kryddor än hos oss men det kommer nog.
Inger Frölundaskolan
Glömde skriva under.
SvaraRaderaYvonne Vesterlund Björsaredsskola
1) salt,vitpeppar,grillkrydda,svartpeppar.
SvaraRadera2) salt och vitpeppar
3)nej
4)nej
5)som santa maria burk
6)japp.
anna bohman grevegårdsskolan tynnered
På ett eget bord i matsalen serverar vi på Frölundaskolan flera olika sorters hårt bröd även ekologiskt.Där har vi även våra smör paket.
SvaraRaderaTyvärr så meddelar vi inte att vi har ekologiskt hårt bröd på bordet.
Det ska vi bli bättre på.
Inger
På Frölundaskolan har vi flera sorter hårt bröd
En sortär ekologisk
Jag kan erbjuda alla sorters kryddor om behov finns, de kryddor som fram häver min mat bäst beror på vilken mat det är tex citron till fisk tyvärr har jag inte andvänt några ekoligska kryddor men gör det gärna.
SvaraRaderaIngela abc valtorns gatan fsk.
På tolleredsskolan har vi grillkrydda, allkryyda, vitlökspulver, paprika, currt, svartpeppar och salt. Gästerna använder gärna grillkrydda på smörgåsen och emellanåt så tar vi bort dem. Vi vill ha ett stort utbud av kryddor för gästen skull. Vi hat inga ekologiska kryddor men vi skall undersöka det.
SvaraRaderaMvh Nabila och Saydeh Tolleredsskolan
vi erbjuder salt,svartpeppar, citronpeppar, salladskryddda, oregano och allroundkrydda
SvaraRaderavi har ekologisk vitpeppar men det har vi mest i maten inne i köket, och det informerar vi när vi skriver in när vi har vår ekol lunch.
vi har original plastburkarna med
innehållsförteckningen och saltkar på en bricka framme vid serveringsvagnen.
Anitha Skogomeskolan
Salt, svart peppar, citronpeppar och oregano.
SvaraRaderaVi anväder ej ekologiska kryddor. kryddburkarna är i orginalförpackningar(plast)
Ebon Centralskolan Floda
Inom äldreomsorgen skickar vi ut mat i värmevagnar eller genom transport företag. Avdelningarna får själva beställa extra kryddor genom oss som vi då levererar till dom i små märkta påsar.
SvaraRaderaDessvärre är vi dåliga på ekologiska kryddor. Men det kommer vi bli bättre på efter denna inspirerande utbildningen!
Svårt att svara på vilka kryddor vi andvänder mest. Vi är 3 kockar som lagar mat med väldigt olika smakupplevelser. Vi har ett brett utbud av kryddor i köket för alla som tillagar mat ska ha en bred valmöjlighet!
Andreas Lindström, Linda Eriksson - Tuvängens Kök
På Uddaredsskolan erbjuder vi Santa Marias kryddor, Rock salt, Lime Pepper, Roasted Garlic Pepper, White Pepper samt Black Pepper. Alla kryddor är i kvarnar. Barnen klarar av att använda kvarnarna galant.
SvaraRaderaLina Gustafsson, Uddaredsskolan
Vi har salt och grillkrydda i köket som man får be om att få för de små barnen har lite svårt att dosera "lagom"!
SvaraRaderaStäller ibland ut kryddorna till de större barnen.Kryddorna serveras i glasburkar.
Kanel och socker har vi blandat i plastkryddburkar med egna etiketter som vi gjort på dator.
Har tyvärr inga ekologiska kryddor.
Ingela Röselidskolan Gråbo
Arbetar på en förskola där maten äts ute på avdelningarna. Barnen är från ålder 1 - 5 år. Jag vet att de har salt ute på avdelningarna men det används bara till ägg. Kryddorna som används mest vid matlagningen är salt och peppar, kan även nämna vitlök. Vad jag kommer ihåg just nu är att vi köper in ekologisk torkad Oregano, den är jättebra. Vi har inte förmedlat det på något sätt men tänker göra det.
SvaraRaderaArbetar på en förskola, där är inga kryddor mer än de som finns i maten serveras.Naturligtvis får både barn och vuxna extra kryddor om de önskar.
SvaraRaderaJag försöker att utgå från råvarornas grundsmak
och krydda därefter.Jag talar också om vad maten är kryddad med, om det är något speciellt.
Har haft kryddorna i originalburkar där vissa inte har varit så attraktiva med frystejp på. Dock efter en omorganisation i matsalen så ska vi nu inskaffa nya, fräscha kryddburkar till skolmatsalen öppnar igen efter sommarlovet.
SvaraRaderaUtbudet har varit inte varit jättestort men salt, peppar, paprikakrydda, oregano, ibland har vi tagit fram citronkrydda, eller chilipulver och liknade när det passar eller när eleverna önskat. Vi har än så länge inga ekologiska kryddor.
Ann-Louise, Klarebergsskolan
Vi har bara salt och peppar just nu. Olja/vinäger finns också. Vi tänker prova med olika kryddor i originalförpackningar.
SvaraRaderaAnnette och Maria på Almekärrsskolan i Lerum.
Vi på Blåsippans Förskola i Floda ställer kryddor på borden till barnen salt och peppar som serveras ifrån små glasburkar.
SvaraRaderaI matlagningen för att framhäva maten så använder vi bland annat salt peppar ört curry kryddor.
Smör ekologisk i små skålar och knäckebröd olika sorter bland annat ekologiskt i korgar står på borden .
Information till barnen och vuxna ang. ekologiska produkter använder vi förpackningen som varorna kommer i.
Charlotta Nilsson
Blåsippans Förskola Floda
I matsalen finns salt o peppar, pga av olika alergiker har vi inga mera kryddor just nu ute i matsalen.Meningen är väl att maten ska vara så smakrik att extra kryddning ej ska behövas.
SvaraRaderasalt o peppar, salladskrydda,ibland grillkryddor.
SvaraRaderaxay
Rydsbergskolan
vi anvender mycket krydor det beror på maträtt
SvaraRaderaPå kärraskolan använder vi salt, peppar, vitlökspulver, oregano,timjan, dragon i matlagningen bl.a. Vissa kryddor använder vi ej p.g.a allergi. I matsalen finns endast salt, peppar salladskrydda. Vi har nya fina kryddburkar som vi fyller på efterhand.
SvaraRaderaBirgitta på kärraskolan.
Salt och peppar finns att tillgå hela tiden. Övriga kryddor finns inte att tillgå pga av slarv från gästerna!
SvaraRaderaVi i köket jobbar på en lösning som skall vara så trevlig och positiv att våra gäster kan hantera detta!
Vi på Stenkulan erbjuder salt,peppar, örtsalt och allroundkrydda.Kryddorna står lätt tillgängligt ovanpå salladsbordet i sina orginal förpackningar.Vi använder tyvärr inga ekologiska kryddor,ska kolla upp möjligheten.
SvaraRaderaEftersom vi lagar husmanskost för det mesta, så framhäver salt,peppa,örter(torkade och färska och vitlök vår mat.
Ella och Helena Stenkulans skola
Då det ändast fanns salt på min skola,har jag nu under sommaren fixat salt och pepparkar.
SvaraRaderaÖrtsalt tar vi fram ibland.
Ekologiska kryddor har vi inga.
Kryddor är en smakförhöjare,är utav uppfattningen att för mycket kryddor kan påverka hälsan på ett negativt sätt.
Även lära barnen hur maten smakar,för det blir lätt att de överkryddar och all mat får likadan smak.
Ekologisk kryddor ska vi undersöka även ta fram lite färska kryddor kan va ett bra alternativ.
Cornelia Östadskola Sjövik
På min restaurang finns det oftast salt och peppar på borden, vi har inga ekologiska kryddor och olja och vinäger har vu i kyldisken. Egentligen borde det inte behövas extra salt och kryddor men kanske skulle man kunna h några kryddstationer i stället i matsalen. Tänk om man kunde ha lite färska kryddor ibland....hälsningar Maria
SvaraRaderaJag arbetar på en förskola och förutom bordssalt,serveras inga andra kryddor än de som är i maten. Naturligtvis får både små och stora gäster extra kryddor om de önskar.Jag utgår från råvaran och använder de kryddor som passar bäst. Jag använder ofta örtkryddor både färska och torkade.Salt försöker jag att använda med försiktighet.
SvaraRaderaMonika Holst Rösekullens förskola
Jag arbetar på Timmeråsens Förskola, där avdelningarna hämtar sin mat och de äter på respektive avdelning. De har saltkar men jag tror inte de används på maten, utan saltet används på äggen som de får till frukost ibland. De har också kanel i glas ströare som de använder till fil och yoghurt. Vi köper in ekologisk oregano (torkad) som är jättegod! I vårt kök använder vi annars mycket örtkryddor och vitlök. Ibland köper vi färska kryddor som ex dill och persilja. Tack och hej! Lotta
SvaraRaderaVi serverar inga kryddor under lunchen.Den som vill kan få salt, peppar, allkrydda i köket om så önskas. Vi ställer fram örtsalt när det är ägg på mellanmålet. Men jag ska försöka hitta en lämplig plats i matsalen så kan vi börja med lite kryddor under lunchen.
SvaraRaderaVeronica Lekstorpsskolan
vi är på kurs i lerum
SvaraRaderasusanne
Arbetar på en förskola där maten äts ute på avdelningarna. Barnen är från ålder 1 - 5 år. Jag vet att de har salt ute på avdelningarna men det används bara till ägg. Kryddorna som används mest vid matlagningen är salt och peppar, kan även nämna vitlök. Vad jag kommer ihåg just nu är att vi köper in ekologisk torkad Oregano, den är jättebra. Vi har inte förmedlat det på något sätt men tänker göra det. Lotta på Timmeråsens FSK
SvaraRaderaGrillkrydda,citronpeppar,salt svartpeppar vitlökspulver finns på Backegårdsskolan bl.a.
SvaraRaderagrillkrydda citronpeppar salt Roobar Gamlestadsskolan
SvaraRaderaVi har inga kryddor framme i matsalen för att barnen har missbrukat dem men vi kan pröva igen om några veckor.
SvaraRaderaRadmila Hästhagenskolan
På min förskola använder förskolelärarna salt
SvaraRaderaifall att det behövs för övrigt färdigkryddas
maten i köket med div. kryddor och örter
Louise Höjdens fsk.
Vi har följande kryddor i matsalen på Bergums skola: salt, grillkrydda, citronpeppar, svartpeppar, tabasco, kanel. Maria o Monica Bergums skola
SvaraRaderaSolveig Törnquist Backegårdsskolan använder grillkrydda,salt svartpeppar,vitlökspulver.citronpeppar.
SvaraRaderaDessa kryddor har vi i Labamba på Guldhedskolan.
SvaraRaderaSalt.soja.
Eleverna får komma till köket om de vill ha annan krydda.
Vi har ambitioner att ändra på detta och erbjuda våra matgäster ett större utbud.
Christina Guldhedskolan
Vi erbjder:salt,vitpeppar,svartpeppar mellanmalen,citronpeppar,grillkrydda,salladskrydda finns på en bricka ute i matsalen.Salt o peppar är huvudkrydda,sen beror det på vilken sortsmaträtt det är tex thaikyckling då är det gott med röd curry o citronpeppar o färsk ingefära.Kalops med lagerblad o kryddpeppar mums.brukar lägga det i gasväv då klagar inte barnen på att de är i grytan men smaken får dom
SvaraRaderaVitlök är också en väldigt bra smakförhöjare,lite urplock va detta men det finns hur mycket som helst att arbeta med,Häls Carina från Skogomeskolan,Amina från Brudbergsskolan.