En Blogg för att sprida tankar, ideér, inspiration, engagemang och arbetsglädje


Tanken med den här bloggen är att kunna sprida tankar, ideér och inspiration som kan vara till hjälp för att ge våra gäster god service och ett trevligt bemötande. Förhoppningsvis kan ni också få tips på hur ni kan förmedla lite matnyttig information kring ekologiska livsmedel och andra miljömedvetna val som vi gör till våra gäster.

Ta hjälp av checklistan och fundera på vad ni kan göra för era gäster. Vänd och vrid på punkterna och fundera på vad det finns för olika möjligheter. Vad är bra och vad kan vi göra bättre.

Har ni något ni vill dela med er av så gör gärna en kommentar i slutet av inlägget. Instruktioner hittar ni i sidhuvudet precis ovan.Det går också bra att höra av sig på telefon eller mail så kommer vi ut till er.



måndag 24 maj 2010

Kryddor

Krydda med inspiration, glädje och kunskap

Söta, heta, vackra, runda, sunda, blommiga, stjärnformiga, gula och några väldigt fula.
Inget sinne lämnas oberört när det gäller kryddor!

Detta gäller inte bara kryddorna utan även kryddburkarna. Hur ser kryddburkarna ut i er restaurang och hur skulle ni själva uppleva dessa som gäster?

Både glas- och plastburkar är bra alternativ. Det viktigaste är att det framgår tydligt vad burkarna innehåller, är rena & snygga och ser inbjudande ut för ögat.


Hur skulle ni uppleva en sådan här kryddburk som gäst? Eller så här?









En välordnad "kryddhylla" med snygga kryddburkar är ett lätt sätt att ge ett proffsigt intryck på.

Återanvänder ni burkar så fyll upp dem med samma krydda som etikettern visar. Frystejp sprider varken glädje eller inspiration.

Summan av kardemumman kanske blir en helt ny kryddhylla i din restaurang...

Mvh Katarina

38 kommentarer:

  1. Vi använder salt peppar citronpeppar och
    salladskrydda hos oss.
    Hos oss framhäver salt maten bäst.
    Vi använder inga ekologiska kryddor.
    Vi har santa maria.
    Det står på burkarna vad de innehåller.

    SvaraRadera
  2. Vi erbjuder ett brett utbud av kryddor i matsalen. I originalburkar som är fräscha och rena, med etiketten kvar.
    Salt är alltid en krydda som behövs då potatisen är t.ex osaltad.
    Ibland sätter vi en specialkrydda som kompletterar just den maträtten.
    Vi har tyvärr inga ekologiska kryddor än hos oss men det kommer nog.

    Inger Frölundaskolan

    SvaraRadera
  3. Glömde skriva under.
    Yvonne Vesterlund Björsaredsskola

    SvaraRadera
  4. 1) salt,vitpeppar,grillkrydda,svartpeppar.
    2) salt och vitpeppar
    3)nej
    4)nej
    5)som santa maria burk
    6)japp.
    anna bohman grevegårdsskolan tynnered

    SvaraRadera
  5. På ett eget bord i matsalen serverar vi på Frölundaskolan flera olika sorters hårt bröd även ekologiskt.Där har vi även våra smör paket.
    Tyvärr så meddelar vi inte att vi har ekologiskt hårt bröd på bordet.
    Det ska vi bli bättre på.

    Inger


    På Frölundaskolan har vi flera sorter hårt bröd
    En sortär ekologisk

    SvaraRadera
  6. Jag kan erbjuda alla sorters kryddor om behov finns, de kryddor som fram häver min mat bäst beror på vilken mat det är tex citron till fisk tyvärr har jag inte andvänt några ekoligska kryddor men gör det gärna.

    Ingela abc valtorns gatan fsk.

    SvaraRadera
  7. På tolleredsskolan har vi grillkrydda, allkryyda, vitlökspulver, paprika, currt, svartpeppar och salt. Gästerna använder gärna grillkrydda på smörgåsen och emellanåt så tar vi bort dem. Vi vill ha ett stort utbud av kryddor för gästen skull. Vi hat inga ekologiska kryddor men vi skall undersöka det.

    Mvh Nabila och Saydeh Tolleredsskolan

    SvaraRadera
  8. vi erbjuder salt,svartpeppar, citronpeppar, salladskryddda, oregano och allroundkrydda

    vi har ekologisk vitpeppar men det har vi mest i maten inne i köket, och det informerar vi när vi skriver in när vi har vår ekol lunch.


    vi har original plastburkarna med

    innehållsförteckningen och saltkar på en bricka framme vid serveringsvagnen.

    Anitha Skogomeskolan

    SvaraRadera
  9. Salt, svart peppar, citronpeppar och oregano.
    Vi anväder ej ekologiska kryddor. kryddburkarna är i orginalförpackningar(plast)

    Ebon Centralskolan Floda

    SvaraRadera
  10. Inom äldreomsorgen skickar vi ut mat i värmevagnar eller genom transport företag. Avdelningarna får själva beställa extra kryddor genom oss som vi då levererar till dom i små märkta påsar.
    Dessvärre är vi dåliga på ekologiska kryddor. Men det kommer vi bli bättre på efter denna inspirerande utbildningen!
    Svårt att svara på vilka kryddor vi andvänder mest. Vi är 3 kockar som lagar mat med väldigt olika smakupplevelser. Vi har ett brett utbud av kryddor i köket för alla som tillagar mat ska ha en bred valmöjlighet!

    Andreas Lindström, Linda Eriksson - Tuvängens Kök

    SvaraRadera
  11. På Uddaredsskolan erbjuder vi Santa Marias kryddor, Rock salt, Lime Pepper, Roasted Garlic Pepper, White Pepper samt Black Pepper. Alla kryddor är i kvarnar. Barnen klarar av att använda kvarnarna galant.
    Lina Gustafsson, Uddaredsskolan

    SvaraRadera
  12. Vi har salt och grillkrydda i köket som man får be om att få för de små barnen har lite svårt att dosera "lagom"!
    Ställer ibland ut kryddorna till de större barnen.Kryddorna serveras i glasburkar.

    Kanel och socker har vi blandat i plastkryddburkar med egna etiketter som vi gjort på dator.

    Har tyvärr inga ekologiska kryddor.
    Ingela Röselidskolan Gråbo

    SvaraRadera
  13. Arbetar på en förskola där maten äts ute på avdelningarna. Barnen är från ålder 1 - 5 år. Jag vet att de har salt ute på avdelningarna men det används bara till ägg. Kryddorna som används mest vid matlagningen är salt och peppar, kan även nämna vitlök. Vad jag kommer ihåg just nu är att vi köper in ekologisk torkad Oregano, den är jättebra. Vi har inte förmedlat det på något sätt men tänker göra det.

    SvaraRadera
  14. Arbetar på en förskola, där är inga kryddor mer än de som finns i maten serveras.Naturligtvis får både barn och vuxna extra kryddor om de önskar.
    Jag försöker att utgå från råvarornas grundsmak
    och krydda därefter.Jag talar också om vad maten är kryddad med, om det är något speciellt.

    SvaraRadera
  15. Har haft kryddorna i originalburkar där vissa inte har varit så attraktiva med frystejp på. Dock efter en omorganisation i matsalen så ska vi nu inskaffa nya, fräscha kryddburkar till skolmatsalen öppnar igen efter sommarlovet.
    Utbudet har varit inte varit jättestort men salt, peppar, paprikakrydda, oregano, ibland har vi tagit fram citronkrydda, eller chilipulver och liknade när det passar eller när eleverna önskat. Vi har än så länge inga ekologiska kryddor.

    Ann-Louise, Klarebergsskolan

    SvaraRadera
  16. Vi har bara salt och peppar just nu. Olja/vinäger finns också. Vi tänker prova med olika kryddor i originalförpackningar.

    Annette och Maria på Almekärrsskolan i Lerum.

    SvaraRadera
  17. Vi på Blåsippans Förskola i Floda ställer kryddor på borden till barnen salt och peppar som serveras ifrån små glasburkar.
    I matlagningen för att framhäva maten så använder vi bland annat salt peppar ört curry kryddor.
    Smör ekologisk i små skålar och knäckebröd olika sorter bland annat ekologiskt i korgar står på borden .
    Information till barnen och vuxna ang. ekologiska produkter använder vi förpackningen som varorna kommer i.

    Charlotta Nilsson
    Blåsippans Förskola Floda

    SvaraRadera
  18. I matsalen finns salt o peppar, pga av olika alergiker har vi inga mera kryddor just nu ute i matsalen.Meningen är väl att maten ska vara så smakrik att extra kryddning ej ska behövas.

    SvaraRadera
  19. salt o peppar, salladskrydda,ibland grillkryddor.

    xay

    Rydsbergskolan

    SvaraRadera
  20. vi anvender mycket krydor det beror på maträtt

    SvaraRadera
  21. På kärraskolan använder vi salt, peppar, vitlökspulver, oregano,timjan, dragon i matlagningen bl.a. Vissa kryddor använder vi ej p.g.a allergi. I matsalen finns endast salt, peppar salladskrydda. Vi har nya fina kryddburkar som vi fyller på efterhand.
    Birgitta på kärraskolan.

    SvaraRadera
  22. Salt och peppar finns att tillgå hela tiden. Övriga kryddor finns inte att tillgå pga av slarv från gästerna!
    Vi i köket jobbar på en lösning som skall vara så trevlig och positiv att våra gäster kan hantera detta!

    SvaraRadera
  23. Vi på Stenkulan erbjuder salt,peppar, örtsalt och allroundkrydda.Kryddorna står lätt tillgängligt ovanpå salladsbordet i sina orginal förpackningar.Vi använder tyvärr inga ekologiska kryddor,ska kolla upp möjligheten.

    Eftersom vi lagar husmanskost för det mesta, så framhäver salt,peppa,örter(torkade och färska och vitlök vår mat.

    Ella och Helena Stenkulans skola

    SvaraRadera
  24. Då det ändast fanns salt på min skola,har jag nu under sommaren fixat salt och pepparkar.
    Örtsalt tar vi fram ibland.

    Ekologiska kryddor har vi inga.

    Kryddor är en smakförhöjare,är utav uppfattningen att för mycket kryddor kan påverka hälsan på ett negativt sätt.

    Även lära barnen hur maten smakar,för det blir lätt att de överkryddar och all mat får likadan smak.

    Ekologisk kryddor ska vi undersöka även ta fram lite färska kryddor kan va ett bra alternativ.

    Cornelia Östadskola Sjövik

    SvaraRadera
  25. På min restaurang finns det oftast salt och peppar på borden, vi har inga ekologiska kryddor och olja och vinäger har vu i kyldisken. Egentligen borde det inte behövas extra salt och kryddor men kanske skulle man kunna h några kryddstationer i stället i matsalen. Tänk om man kunde ha lite färska kryddor ibland....hälsningar Maria

    SvaraRadera
  26. Jag arbetar på en förskola och förutom bordssalt,serveras inga andra kryddor än de som är i maten. Naturligtvis får både små och stora gäster extra kryddor om de önskar.Jag utgår från råvaran och använder de kryddor som passar bäst. Jag använder ofta örtkryddor både färska och torkade.Salt försöker jag att använda med försiktighet.
    Monika Holst Rösekullens förskola

    SvaraRadera
  27. Jag arbetar på Timmeråsens Förskola, där avdelningarna hämtar sin mat och de äter på respektive avdelning. De har saltkar men jag tror inte de används på maten, utan saltet används på äggen som de får till frukost ibland. De har också kanel i glas ströare som de använder till fil och yoghurt. Vi köper in ekologisk oregano (torkad) som är jättegod! I vårt kök använder vi annars mycket örtkryddor och vitlök. Ibland köper vi färska kryddor som ex dill och persilja. Tack och hej! Lotta

    SvaraRadera
  28. Vi serverar inga kryddor under lunchen.Den som vill kan få salt, peppar, allkrydda i köket om så önskas. Vi ställer fram örtsalt när det är ägg på mellanmålet. Men jag ska försöka hitta en lämplig plats i matsalen så kan vi börja med lite kryddor under lunchen.
    Veronica Lekstorpsskolan

    SvaraRadera
  29. Arbetar på en förskola där maten äts ute på avdelningarna. Barnen är från ålder 1 - 5 år. Jag vet att de har salt ute på avdelningarna men det används bara till ägg. Kryddorna som används mest vid matlagningen är salt och peppar, kan även nämna vitlök. Vad jag kommer ihåg just nu är att vi köper in ekologisk torkad Oregano, den är jättebra. Vi har inte förmedlat det på något sätt men tänker göra det. Lotta på Timmeråsens FSK

    SvaraRadera
  30. Grillkrydda,citronpeppar,salt svartpeppar vitlökspulver finns på Backegårdsskolan bl.a.

    SvaraRadera
  31. grillkrydda citronpeppar salt Roobar Gamlestadsskolan

    SvaraRadera
  32. Vi har inga kryddor framme i matsalen för att barnen har missbrukat dem men vi kan pröva igen om några veckor.
    Radmila Hästhagenskolan

    SvaraRadera
  33. På min förskola använder förskolelärarna salt
    ifall att det behövs för övrigt färdigkryddas
    maten i köket med div. kryddor och örter
    Louise Höjdens fsk.

    SvaraRadera
  34. Vi har följande kryddor i matsalen på Bergums skola: salt, grillkrydda, citronpeppar, svartpeppar, tabasco, kanel. Maria o Monica Bergums skola

    SvaraRadera
  35. Solveig Törnquist Backegårdsskolan använder grillkrydda,salt svartpeppar,vitlökspulver.citronpeppar.

    SvaraRadera
  36. Dessa kryddor har vi i Labamba på Guldhedskolan.
    Salt.soja.
    Eleverna får komma till köket om de vill ha annan krydda.
    Vi har ambitioner att ändra på detta och erbjuda våra matgäster ett större utbud.
    Christina Guldhedskolan

    SvaraRadera
  37. Vi erbjder:salt,vitpeppar,svartpeppar mellanmalen,citronpeppar,grillkrydda,salladskrydda finns på en bricka ute i matsalen.Salt o peppar är huvudkrydda,sen beror det på vilken sortsmaträtt det är tex thaikyckling då är det gott med röd curry o citronpeppar o färsk ingefära.Kalops med lagerblad o kryddpeppar mums.brukar lägga det i gasväv då klagar inte barnen på att de är i grytan men smaken får dom
    Vitlök är också en väldigt bra smakförhöjare,lite urplock va detta men det finns hur mycket som helst att arbeta med,Häls Carina från Skogomeskolan,Amina från Brudbergsskolan.

    SvaraRadera

Bloggintresserade