Igår var jag och ca 20 deltagare från projektet på ett studiebesök hos Sodexo ute på Lindholmen. Pernilla Karlsson som arbetar som platschef bjöd på fika och berättade om Sodexos miljöarbete, som går under begreppet MatSmart. MatSmart är deras kontinuerliga och långsiktiga hälso- och miljöarbete för en hållbar utveckling för kommande generationer. De arbetar på följande vis:
• Uppmuntrar till att äta enligt tallriksmodellen
• Säsongsanpassade menyer
• Finner nya vägar att minska matsvinnet, bl.a. genom s.k. "Matkvitto"
• Minimera belastning av koldioxid genom så få leveranser som möjligt
• Se hela livsmedelscykeln när de väljer produkter
• Inga "WWF-rödlistade" fiskar på menyn
Dessutom berättade hon om hur en skola i Åtvidaberg lyckats minska tallrikssvinnet i skolrestaurangen med 75 procent på ett år. För ett år sedan slängde eleverna 175 kg skolmat per vecka. Idag slängs mindre än 50 kg och målet fram till 2010 är att minska svinnet med ytterligare 10 procent. Sodexos personal på skolan har genom att utbilda elever och lärare, fått igång en dialog, som alla har vunnit på. Resultatet är bland annat en förbättrad matsalsmiljö, förbättrade lunchtider och en översyn av skolmaten.
Det är alltid intressant att göra jämförelser mellan offentlig och privat verksamhet. Vi har mycket gemensamt men samtidigt kan vi lära av varandra!
Tack för ett trevligt besök!
Viktoria
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar