En Blogg för att sprida tankar, ideér, inspiration, engagemang och arbetsglädje


Tanken med den här bloggen är att kunna sprida tankar, ideér och inspiration som kan vara till hjälp för att ge våra gäster god service och ett trevligt bemötande. Förhoppningsvis kan ni också få tips på hur ni kan förmedla lite matnyttig information kring ekologiska livsmedel och andra miljömedvetna val som vi gör till våra gäster.

Ta hjälp av checklistan och fundera på vad ni kan göra för era gäster. Vänd och vrid på punkterna och fundera på vad det finns för olika möjligheter. Vad är bra och vad kan vi göra bättre.

Har ni något ni vill dela med er av så gör gärna en kommentar i slutet av inlägget. Instruktioner hittar ni i sidhuvudet precis ovan.Det går också bra att höra av sig på telefon eller mail så kommer vi ut till er.



tisdag 10 augusti 2010

Vackra färger på salladsbordet

Det finns många goda skäl att äta av regnbågens alla färger. Med ett aptitretande färgspel i maten ökar lusten att äta och dessutom har det hälsofrämjande effekter. Genom att duka upp hela färgpaletten på salladsbordet gör man det både enkelt och inbjudande för gästen att få i sig alla nyttigheter.

Genom att spela färgerna mot varandra och medvetet använda komplementfärger
kan vi skapa härliga upplevelser av färg.

Komplementsfärger

De färger som ligger emot varandra i färgcirkeln är varandras kontrast - eller komplementfärger. Man ser alltid färger i jämförelse med varandra.
Komplementfärger ökar varandras lyskraft när de ligger intill varandra.


Aldrig är tomaten så röd som när den ligger på en grön salladsbädd.

Något att tänka på när vi gör sallader men också när vi väljer uppläggningsfat, duk på salladsbordet och hur vi placerar salladerna i förhållande till varandra.

Härligt med färg! Mvh Katarian

8 kommentarer:

  1. vi använder ekologiska produkter..pasta,rapsoljå,inlagda gurka,lingonsylt,lök,morötter,vitkål,blomkål,broccoli,majs,gröna ärter,böner och vi dukar fram efter komplements färgerna och mat gästerna var jätte nöjda... sukran..

    SvaraRadera
  2. Vi har jätte fina salladsbord, vi olika färg, olika smak och olika nationalitet etc... Vi tittar ofta salladsbordet för att ha fräsch. Vi har salladsbuffen mittemot kassan och mitten i restaurangen.Vi informerar vara kunder vad som inne håller i salladsbuffen om det vitlök, stark etc... Vi skriver om det ekologisk eller krav eller vad det innehåller. Vi har jättebra salladsbord tycker jag.
    Melek Gåsen

    SvaraRadera
  3. Vi får våra salldslistor av vår kostekonom, som sitter med en av oss kokerskna och går genom färger, vad som passar vad.

    jag är kock och lagar mat och skickar till både skolan och tre förskolor. Jag jobbar på förskolan. Där serveras 2 sallader, men det kommer bli fler. Vi har lite avlånga salladsskålar med lock på, som jag tycker är söta. Det alltid 2 olika färger på sallderna.

    Skolan där jag skickar mat, vet jag inte hur de gör det. Jag har hört att tjerna som tar emot våra sallader gör en fin salldsbord och håller den ren och fräsch.

    Vi som gör sallderna skriver
    en innehållsförteckning för varje sallad till alla ställerna, som kökspersonalen hänger vid salldsbordet. Så att våra gäster ser.

    Vi använder oss av vissa ekologiska produkter som pasta,rapsoljå,inlagda gurka,lingonsylt,lök.

    Shilan: Sagoskogen

    SvaraRadera
  4. Vi har ett fint och omtyckt salladbord som har kyla och salladen serveras med olika färger och smaker i genomskinliga plastkantiner. Vi serverar mycke ekol produkter t.ex. morötter, vitkål, rotfrukter, bönor, linser,rostade fröer
    groddar. Vi tittar på säsongsanpassat.
    Det står två olika dressingar bredvid kryddorna i glaskannor, en är altid en vinegrätt på ekol olja med vitlök. Oftast står det på en lapp vad dressingen innehåller, men ska hitta en bättre rutin på detta.
    Vi fyller på efter hand det går åt och torkar fint så det ser frächt ut för de som kommer senare.
    Serveringsvagnen med salladsbordet står först innan maten.

    SvaraRadera
  5. glömde skriva att det kom från Anitha Skogomeskolan

    SvaraRadera
  6. Vi får färdiga sallader som vi sätter ut i buffevagnen.Vi byter ut salladen mot ny när en ny grupp kommer och äter.Salladen serverar vi först sedan maten.Vi kan be om information om eko. KRAV säsongsanpassade av köket som gör salladen.
    Yvonne Björsaredsskola.

    SvaraRadera
  7. På var förskola får jag två sortes sallad från stora köket som jag lägger upp till varje avdelning det blir ofta två olika färger ,varannan dag serverar jag även varma grönsaker som jag fixar själv , vissa grönsaker är ekologiska och säsonanpassande det kan man fråga ut stora köket . Jola Knattegården

    SvaraRadera
  8. På Backegårdsskolan i Bergsjön har vi minst 5-7 sorters grönsaker varje dag.Rivna morötter är väl en klassiker.Vitkål(är ekologisk)blandat med olja persilja.Ibland pizzasallad.kålrot(riven)Ärter, morötter blomkål, broccoli,"Hemgjord"potatissallad med olja vinäger allroundkrydda(mycket uppskattad)Dressing:både klar och filmjölk majonnäs ketchup allroundkryddad dressing.kidneybönör,smörbönor, oliver couscous-sallad.Ja listan kan göras längre.Naturligtvis serveras ju inte allt detta vid ett och samma tillfälle men det kan NI nog räkna ut själva!!?Solveig T

    SvaraRadera

Bloggintresserade