En Blogg för att sprida tankar, ideér, inspiration, engagemang och arbetsglädje


Tanken med den här bloggen är att kunna sprida tankar, ideér och inspiration som kan vara till hjälp för att ge våra gäster god service och ett trevligt bemötande. Förhoppningsvis kan ni också få tips på hur ni kan förmedla lite matnyttig information kring ekologiska livsmedel och andra miljömedvetna val som vi gör till våra gäster.

Ta hjälp av checklistan och fundera på vad ni kan göra för era gäster. Vänd och vrid på punkterna och fundera på vad det finns för olika möjligheter. Vad är bra och vad kan vi göra bättre.

Har ni något ni vill dela med er av så gör gärna en kommentar i slutet av inlägget. Instruktioner hittar ni i sidhuvudet precis ovan.Det går också bra att höra av sig på telefon eller mail så kommer vi ut till er.



lördag 17 april 2010

Årets matsalsteam - Hög kunskapsnivå och rätt blick

I det senaste numret av tidningen rs restauranger och storkök - mat & dryck för proffs, Nr 3 2010, läste jag om Rolfs kök som utsågs till Årets Matsalsteam på restauranggalan i november.

Priset har instiftats för att premiera ett så väl fungerande matsalsarbete där samspel och lyhördhet för gästens behov står i centrum. Här tar man hänsyn till organisationen i matsalen, servicefilosofi och eventuell klagomålspolicy.

I motiveringen stod det bland annat: "Trots en chosefri och avslappnad serveringsstil märks det att inget lämnas åt slumpen av det här laget. Gästen är sedd hela vägen från dörren och kunskapsnivån och blicken hos personalen gör att de verkar vara många fler än de faktiskt är!"

Deras verksamhet ser annorlunda ut än våran men är helt övertygad om att vi har mycket att lära oss av de privata restaurangerna.

Återger här en del av texten som är skriven av Mari-Louise Poch

I matsalsmiljön gäller det att att hitta en nivå där vi kan leverera bra service efter våra förutsättningar till alla gäster. Då gäller det att hitta rätt nivå på servicen och som samtidigt ger någonting till gästen.

I reportaget säger Klas Ljungkvist också att det är viktigt att inte fokusera så mycket på gästen utan på arbetet och att göra saker i rätt ordning. Han pratar om en "social intelligens" hos sina medarbetare som gör att de kan känna av hur de skall bemöta varje gäst. Det handlar om att läsa av gästen och anpassa servicen därefter.

På Rolfs kök har man också jobbat mycket för att bygga ett förtroende hos sina gäster, att vi är konsekventa och att hela tiden leverera en bra produkt. Det är viktigt att göra sitt bästa varje dag, för varje gäst som kommer in.

Det går inte att slå sig till ro.

Bloggintresserade