En Blogg för att sprida tankar, ideér, inspiration, engagemang och arbetsglädje


Tanken med den här bloggen är att kunna sprida tankar, ideér och inspiration som kan vara till hjälp för att ge våra gäster god service och ett trevligt bemötande. Förhoppningsvis kan ni också få tips på hur ni kan förmedla lite matnyttig information kring ekologiska livsmedel och andra miljömedvetna val som vi gör till våra gäster.

Ta hjälp av checklistan och fundera på vad ni kan göra för era gäster. Vänd och vrid på punkterna och fundera på vad det finns för olika möjligheter. Vad är bra och vad kan vi göra bättre.

Har ni något ni vill dela med er av så gör gärna en kommentar i slutet av inlägget. Instruktioner hittar ni i sidhuvudet precis ovan.Det går också bra att höra av sig på telefon eller mail så kommer vi ut till er.



måndag 12 april 2010

Idag startar kampanjen "matRätt" mot tallriksvinnet!

Den 12 april är det premiär för en stor kampanj för att minska svinnet av mat. Kampanjen, som går under namnet ”Mat rätt”, riktar sig till elever inom grundskola och gymnasium samt personal inom förskolor och äldreomsorg. Den kommer att pågå i fyra veckor.

– Med kampanjen vill vi skapa en medvetenhet om och förståelse för de konsekvenserna som slöseriet med mat medför, säger Rebecca Palosaari Fogler, agenda 21 samordnare vid miljöförvaltningen och projektsamordnare för arbetet med att minska svinnet.
Tallrikssvinnet, alltså den mat man tar till sig men inte äter upp, är idag 10-15 procent, vilket motsvarar drygt en krona per portion. Uppgiften baserar sig på en undersökning som gjorts under fyra veckor inom 12 stadsdelar och Burgårdens gymnasium, tillsammans cirka 19 500 måltider per dag. Det är ett slöseri med såväl ekonomiska resurser som miljön.
– För att producera mat krävs åkermark, energi, vatten, kemikalier och transporter med mera, säger Rebecca Palosaari Fogler.
Under kampanjen ska alla bord i matsalar förses med bordsryttare med information och en diskussionsfråga. Hängande mobiler från taket med olika budskap kommer också att vara ett inslag i kampanjen, liksom en broschyr med information.
– Det är det material vi tar fram centralt, men sedan är det meningen att man lokalt ute i verksamheterna dessutom tar fram eget material och framför allt genomför aktiviteter. Mycket av kampanjen går ut på muntlig information, till exempel på arbetsplatsträffar. Vi vill absolut inte komma med några pekpinnar utan upplysning och på så sätt initiera diskussioner bland personal och elever och i slutändan förändrat beteende, säger Rebecca Palosaari Fogler.
En arbetsgrupp med representanter från 12 SDN samt Burgårdens gymnasium har tillsammans med miljöförvaltningen och en reklambyrå utformat kampanjen.
– Det är dessa stadsdelar och gymnasium som vi kommer att inrikta kampanjen mot i första hand. Tanken är att vi sedan ska kunna använda materialet på andra ställen. Kampanjen är egentligen bara en ”happening”. Frågorna måste sedan lyftas med jämna mellanrum i det långsiktiga arbetet med att minska svinnet, säger Rebecca Palosaari Fogler.

Text: Gunnel Atlestam

Bloggintresserade