En Blogg för att sprida tankar, ideér, inspiration, engagemang och arbetsglädje


Tanken med den här bloggen är att kunna sprida tankar, ideér och inspiration som kan vara till hjälp för att ge våra gäster god service och ett trevligt bemötande. Förhoppningsvis kan ni också få tips på hur ni kan förmedla lite matnyttig information kring ekologiska livsmedel och andra miljömedvetna val som vi gör till våra gäster.

Ta hjälp av checklistan och fundera på vad ni kan göra för era gäster. Vänd och vrid på punkterna och fundera på vad det finns för olika möjligheter. Vad är bra och vad kan vi göra bättre.

Har ni något ni vill dela med er av så gör gärna en kommentar i slutet av inlägget. Instruktioner hittar ni i sidhuvudet precis ovan.Det går också bra att höra av sig på telefon eller mail så kommer vi ut till er.



fredag 17 december 2010

Julkuriosa


Våra jultraditioner

Många av våra jultraditioner är en förening av gamla svenska traditioner blandade med inslag från främmande land. Från 1700-talet har vi det första belägget för en ljusklädd Lucia, invandrad från Tyskland liksom den klädda julgranen. Bägge dök upp i herrgårdsmiljö där man tydligen hade utländska kontakter.

Julgranen blev allmän under 1800-talets slut och den julklappsutdelande jultomten först under 1900-talet. Jultomten är för övrigt en blandning av vår lilla gråklädda gårdstomte och den rödklädde St. Nikolaus. Tidigare hade framför allt julbocken, som stod för mycket julhyss i forna tiders bondesverige, varit anlitad om man hade någon julklappsutdelare överhuvudtaget. 1900-talet har gett oss både adventsljus, adventskalender, adventsstjärnor och adventsstakar, också de med tyskt påbrå medan Kalle Anka kommer från det stora invandrarlandet USA. Kalkonen och misteln har anglosaxiska anor.

Julgranen
Började med en kvistad gran
Långt innan vi satte in julgranen i stugan ställdes på många håll höga kvistade granar med endast en granruska i toppen på var sida om ytterdörren eller framför gården. Det var ett tecken på att julefriden hade inträtt men det var också ett skydd mot farliga makter. Detta skedde på Tomasdagen den 21 december.

Julgranen kommer från TysklandMen så uppenbarade sig den klädda, ljusprydda inomhusgranen. Traditionen kommer från Tyskland och den första kända klädda granen är från 1741 och fanns på herrgården Stora Sundby i Södermanland. Ljusen var av vax, den var klädd med gotter och julklapparna var placerade under granen.

I slutet av 1800-talet blir julgranen allmän. Från herrgårdar, prästgårdar och skollärarboställen sprider den sig i bygderna. Var stugan trång placerades granen på en pall, på bordet eller hängdes i taket. Även i förmögna familjer förekom det att man hade en gran stående på bordet. Detta var speciellt vanligt i julgranens hemland Tyskland. Det är även därifrån de första julgransprydnaderna och julklapparna, som mekaniska leksaker och dockor, kommer. När julgranen väl slagit igenom vid 1800-talets slut framkom den i en mängd varianter. I små låga stugor med trångt om utrymme hängdes den i taket och i andra stugor fick den stå på ett bord. Hade man rymligt var den hög och stod i en julgransfot på golvet och nådde upp i taket.

JulgransprydnaderEnklare granar kläddes med ätliga prydnader som äpplen, russin, nötter och pepparkaksfigurer. Stora marknadskarameller hängdes gärna i de lite större granarna och hemtillverkade girlanger av silkespapper nådde från toppen till nedersta grenen. Hade man råd köpte man glittergirlanger och flaggor, både svenska och utländska. En fattig familj däremot kanske bara hade råd med små papperstussar av brunt omslagspapper.

En brokig granAnnorlunda var det med julgranen i ett rikt och välbärgat hem. Granen ingick som en del i inredningen och visade herrskapets estetiska sinne och dyrbara smak. Böcker och tidningar gav inspiration och tips. Här fanns den brokiga granen med tyska prydnader i form av glaskulor, istappar, påsar, korgar och strutar med godis, leksaker, flaggor och en mängd fina bokmärkesänglar. Men det dög inte med bara köpta saker, man skulle göra sitt eget, vilket var en dygd i en borgerlig familj. Som exempel på detta klipptes t.ex. snökristaller i vitt papper som sattes på yttersta grenspetsen.

Nordiska museets granEn brokig gran finns i Nordiska museets stora hall varje jul. Prydnaderna är gjorda av Maria Flink, författare till boken Granna granen och är ett fint exempel på det sena 1800-talets brokiga gran. I utställningen Traditioner finns i en salong exempel på den vita och silvriga granen, en annan av det senare 1800-talets modegranar. Prydnaderna på den är ur museets samlingar.
Mer julgransfakta och tips för julgranen hittar du här: http://www.juligen.se/jul.php?sid=161
(Källa: Nordiska Muséet)

Ett litet smakprov från en rolig hemsida jag hittat:)
http://www.juligen.se

God-Jul och ett riktigt Gott Nytt År!
Önskar vi er!
Anna,Viktoria och Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade