En Blogg för att sprida tankar, ideér, inspiration, engagemang och arbetsglädje


Tanken med den här bloggen är att kunna sprida tankar, ideér och inspiration som kan vara till hjälp för att ge våra gäster god service och ett trevligt bemötande. Förhoppningsvis kan ni också få tips på hur ni kan förmedla lite matnyttig information kring ekologiska livsmedel och andra miljömedvetna val som vi gör till våra gäster.

Ta hjälp av checklistan och fundera på vad ni kan göra för era gäster. Vänd och vrid på punkterna och fundera på vad det finns för olika möjligheter. Vad är bra och vad kan vi göra bättre.

Har ni något ni vill dela med er av så gör gärna en kommentar i slutet av inlägget. Instruktioner hittar ni i sidhuvudet precis ovan.Det går också bra att höra av sig på telefon eller mail så kommer vi ut till er.



torsdag 16 december 2010

Sodexos arbete med skolmåltider som främjar hållbar utveckling

Igår var jag och ca 20 deltagare från projektet på ett studiebesök hos Sodexo ute på Lindholmen. Pernilla Karlsson som arbetar som platschef bjöd på fika och berättade om Sodexos miljöarbete, som går under begreppet MatSmart. MatSmart är deras kontinuerliga och långsiktiga hälso- och miljöarbete för en hållbar utveckling för kommande generationer. De arbetar på följande vis:
• Uppmuntrar till att äta enligt tallriksmodellen
• Säsongsanpassade menyer
• Finner nya vägar att minska matsvinnet, bl.a. genom s.k. "Matkvitto"
• Minimera belastning av koldioxid genom så få leveranser som möjligt
• Se hela livsmedelscykeln när de väljer produkter
• Inga "WWF-rödlistade" fiskar på menyn
Dessutom berättade hon om hur en skola i Åtvidaberg lyckats minska tallrikssvinnet i skolrestaurangen med 75 procent på ett år. För ett år sedan slängde eleverna 175 kg skolmat per vecka. Idag slängs mindre än 50 kg och målet fram till 2010 är att minska svinnet med ytterligare 10 procent. Sodexos personal på skolan har genom att utbilda elever och lärare, fått igång en dialog, som alla har vunnit på. Resultatet är bland annat en förbättrad matsalsmiljö, förbättrade lunchtider och en översyn av skolmaten.
Det är alltid intressant att göra jämförelser mellan offentlig och privat verksamhet. Vi har mycket gemensamt men samtidigt kan vi lära av varandra!
Tack för ett trevligt besök!

Viktoria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade